Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Obavijesti
Ministarstvo obrane raspisalo...

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je 12. veljače 2020. natječaj za prijam u kadetsku službu za studije Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje i Vojno pomorstvo.

Kako bi prijava za studijske programe bila potpuna, svi kandidati za vojne studije moraju preko portala postani-student (Središnji prijavni ured) odabrati željeni studijski smjer. 

Osim toga, kandidati se moraju javiti i na natječaj MORH-a te na adresu Središnjica za upravljanje osobljem, Ilica 256b, 10 000 Zagreb, najkasnije do 8. svibnja 2020. poštom dostaviti traženu dokumentaciju: 

 • zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona/mobitela
 • presliku osobne iskaznice
 • uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak, ne starije od šest mjeseci.

Nakon što se kandidati prijave na natječaj MORH-a, bit će pozvani na posebne provjere (provjera tjelesne spremnosti, psihologijska testiranja, liječnički pregled).

Kandidati koji prijavljuju više vojnih studija, šalju na natječaj MORH-a samo jednu prijavu u kojoj treba navesti sve studijske programe za koje se kandidat prijavljuje.

Svim kandidatima koji polože posebne provjere, bit će na portalu postani-student evidentirano da su prošli posebne provjere MORH-a te će se dalje rangirati prema ocjenama iz srednje škole i uspjehu ostvarenom na državnoj maturi. 

Tekst natječaja MORH-a dostupan je preko sljedeće poveznice:

https://www.morh.hr/javni-natjecaj-za-prijam-u-kadetsku-sluzbu-2020-u-akademskoj-godini-2020-2021/

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 17. 2. 2020. u 11:54
Jasna Hižar Škrlec
Postani kadet Oružanih snaga RH!

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održat će se u subotu, 8. veljače 2020., u vremenu od 10,00 do 12,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij, posebnim provjerama MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 7. veljače 2020. do 14,30 sati prijave za sudjelovanje putem obrasca: Obrazac za prijavu

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 31. 1. 2020. u 14:17
Jasna Hižar Škrlec

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održat će se u subotu, 14. prosinca 2019., u vremenu od 10,00 do 12,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij, posebnim provjerama MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 13. prosinca 2019. do 14,00 sati prijave za sudjelovanje putem obrasca: Obrazac za prijavu

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 10. 12. 2019. u 09:27
Jasna Hižar Škrlec
Dani otvorenih vrata Hrvatskog vojnog...

 

Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ i u ovoj akademskoj godini nastavlja s tradicionalnim Danima otvorenih vrata koji su namijenjeni svim zainteresiranima, a prvenstveno maturantima. 

Prvi Dan otvorenih vrata održat će se 23. studenog 2019. u vremenu od 10,00 do 12,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij, posebnim provjerama MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 22. studenog 2019. do 14,00 sati prijave za sudjelovanje putem obrasca: Obrazac za prijavu

Ističemo da će se studijski programi Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojno pomorstvo predstaviti i na Smotri Sveučilišta u Zagrebu koja se održava u razdoblju od 21. do 23. studenog 2019. 

 

 

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 13. 11. 2019. u 12:54
Jasna Hižar Škrlec
Posjet Muzeju krapinskih neandertalaca

Kadeti 2. godine  preddiplomskog sveučilišnog studijskog programa "Vojno vođenje i upravljanje" posjetili su 19. listopada 2019. u okviru nastave, a u pratnji prof. Lidije Kos-Stanišić, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini.

Zahvaljujemo voditelju i djelatnicima muzeja na izuzetno zanimljivom i poučnom posjetu! 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 22. 10. 2019. u 07:56
Jasna Hižar Škrlec

Konačna rang lista pristupnika s pravom upisa na diplomski studij Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje objavljena je na Intranetu vojnih studija. Upisi će se održati u četvrtak, 26. rujna 2019. u 13,00 sati (Referada, objekt 58).

Pristupnici sa sobom moraju donijeti popunjene upisne i matične listove koje će preuzeti u Kadetskoj bojni i po jednu fotografiju. 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 25. 9. 2019. u 12:53
Jasna Hižar Škrlec

Obavještavaju se svi prijavljeni kandidati za diplomski studijski program VI i VVU da je na Intranetu vojnih studija (Interni dokumenti/Razno) objavljena privremena rang lista kandidata s pravom upisa na diplomski studij.

Prigovor na rang listu može se uložiti do sutra, 25.9.2019. 

Konačna rang lista objavit će se 25.9.2019., a upisi se održavaju 26.9.2019.

Prigovori na rang listu mogu se uložiti na: jasna.hizar@morh.hr

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 24. 9. 2019. u 10:05
Jasna Hižar Škrlec

 

Pristupnici koji su kroz NISpVU (www.postani-student.hr) na jesenskom upisnom roku ostvarili pravo upisa na studij Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje trebaju osobno dovršiti upisni postupak 23. rujna 2019., u 14,30 sati, u Referadi na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256b, 10 000 Zagreb. 

VAŽNO!!! Pristupnici trebaju prilikom upisa znati UPISNI BROJ koji im je dodijeljen kroz NISpVU.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 18. 9. 2019. u 09:36
Jasna Hižar Škrlec

Ministarstvo obrane raspisalo je 16. rujna 2019. interni natječaj za upis na diplomski studij Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. 

Cjeloviti tekst natječaja dostupan je preko poveznice https://www.morh.hr/109972/

Na diplomski studij Vojno inženjerstvo upisuje se do 20 kandidata, a na studij Vojno vođenje i upravljanje do 10 kandidata. 

Prijaviti se mogu svi kandidati koji su završili preddiplomski sveučilišni studijski program Vojno inženjerstvo ili Vojno vođenje i upravljanje.

Rok za prijavu je 23. rujna 2019. Prijave se podnose u Referadi HVU Dr. Franjo Tuđman, Ilica 256 b.

Kandidati su prilikom prijave dužni predati uvjerenje o završenom sveučilišnom preddiplomskom studijskom programu VI, odnosno VVU, koje će dobiti u Referadi te popuniti Prijavu za upis u I. godinu koju također dobivaju u Referadi. 

Privremena rang-lista bit će objavljena 24. rujna 2019., a konačna rang-lista 25. rujna 2019. Upisi će se održati 26. rujna 2019.

Za upis je potrebno donijeti sliku formata 4 x 6 cm. 

Sve informacije mogu se dobiti na telefonu: 01/3786 666.

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 17. 9. 2019. u 15:00
Jasna Hižar Škrlec

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je 17. i 24. srpnja 2019. javni natječaj za prijam u kadetsku službu, i to na preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva.

Na preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva bit će primljeno do ukupno 70 kandidata, na studij Vojnog vođenja i upravljanja do 40 kandidata, a na integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo do 25 kandidata državljana RH i šest kandidata stranih državljana.

Kandidati koji su se već prijavljivali na ljetni natječaj za vojne studijske programe, moraju se ponovno prijaviti na natječaj (MORH i postani student) uz naznaku studijskog programa za koji se sada prijavljuju. Ako su na ljetnom upisnom roku položili selekcijske provjere MORH-a, rezultati istih priznaju se i za prijavu na jesenski upisni rok. Kandidati koji na ljetnom upisnom roku nisu prošli psihologijska testiranja, ne mogu se ponovno prijaviti na jesenski upisni rok, budući da rezultati psihologijskih testiranja vrijede godinu dana. Takvi kandidati mogu se na natječaj za kadetsku službu prijaviti ponovno tek za godinu dana.

Rok za podnošenje prijava je 10. kolovoza 2019. godine, a više informacija o upisu možete pronaći na https://www.morh.hr/javni-natjecaj-za-prijam-u-kadetsku-sluzbu-3/,  preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 25. 7. 2019. u 11:31
Jasna Hižar Škrlec

Obavještavaju se pristupnici - strani državljani, koji prvu godinu preddiplomskih studijskih programa VI i VVU upisuju na temelju bilateralnog sporazuma između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i njihovih matičnih ministarstava, da će se upisi održavati 29. i 30. kolovoza 2019. 

Za upise je potrebna sljedeća dokumentacija:

 • rodni list* (neovjerena preslika uz obvezu davanja originala na uvid)
 • preslika važeće putovnice ili preslika važeće osobne iskaznice ili potvrdu o državljanstvu (neovjerena preslika uz obvezu davanja originala na uvid) –državljani zemalja članica Europske unije i državljani zemalja koje nisu članice Europske unije;
 • rješenje o osobnom identifikacijskom broju (OIB) - pristupnici koji nisu državljani RH; izdaje Porezna uprava;
 • potvrdu o prebivalištu ili presliku važeće osobne iskaznice 
 • jedna fotografija formata 4 x 6 cm – svi pristupnici;
 • pristupnici koji su srednjoškolsko obrazovanje završili izvan Republike Hrvatske trebaju priložiti rješenje Agencije za odgoj i obrazovanje (https://www.azvo.hr/hr/medunarodne-aktivnosti/ured-enic-naric/priznavanje-kvalifikacija). Ako u trenutku upisa neće imati rješenje nego samo potvrdu Agencije o pokrenutom postupku priznavanja inozemne školske kvalifikacije moći će se upisati, ali će njihov upis biti uvjetan na rok izdavanja rješenja do kada u Referadu HVU-a trebaju predati dobiveno rješenje o priznavanju inozemne školske kvalifikacije. Uz potvrdu o pokrenutom postupku priznavanja inozemne školske kvalifikacije, kandidat treba priložiti i izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da se radi o uvjetnom upisu, sve dok redovni postupak priznavanja ne bude završen te da će u slučaju negativnog rješenja upis biti poništen. Tekst izjave za ovjeru kod javnog bilježnika kandidati mogu zatražiti u Referadi

Mole se svi pristupnici - strani državljani da prate objave na mrežnim stranicama vojnih studija i da kontaktiraju s nadležnim osobama u svojim matičnim ministarstvima. 

 

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 16. 7. 2019. u 11:42
Jasna Hižar Škrlec

Konačna rang-lista za upis na studijske programe bit će objavljena 15. srpnja 2019. godine nakon 16.00 sati na poveznici www.postani-student.hr.

Pristupnici koji kroz NISpVU (www.postani-student.hr) ostvare pravo upisa na studij Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje trebaju osobno dovršiti upisni postupak prema sljedećem rasporedu:

 

Vojno inženjerstvo: 18. srpnja 2019., u 09.00 sati u Referadi na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256b, 10 000 Zagreb. 

Vojno vođenje i upravljanje: 19. srpnja 2019., u 09.00 sati (pristupnici od 1. - 20. mjesta na upisnoj rang-listi), u 12.00 sati (pristupnici od 21. do 40. mjesta na upisnoj rang-listi), u  Referadi na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256b, 10 000 Zagreb. 

VAŽNO!!! Pristupnici trebaju prilikom upisa znati UPISNI BROJ koji im je dodijeljen kroz NISpVU.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 12. 7. 2019. u 09:20
Uređeno: 12. 7. 2019. u 09:22
Jasna Hižar Škrlec
SUDJELOVANJE KADETA NA NATJECANJU U...

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr Franjo Tuđman” ove su godine imali priliku pokazati svoju vještinu prezentiranja na engleskome jeziku sudjelujući kao gosti izlagači na 7. natjecanju u studentskim prezentacijama na engleskome jeziku  “Organize Your Talk” u organizaciji Katedre za poslovne strane jezike Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Predstavništva Europske komisije u RH i Europskog dokumentacijskog centra pri Knjižnično dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta, održanog  17.05.2019. Tim HVU-a predstavljali su kadeti 1. godine Antonia Galić i Matija Pavlović sa smjera Vojno inženjerstvo te Dino Dževrnja-Viro i Mateo Matić sa smjera Vojno vođenje i upravljenje pod vodstvom profesorica Milene Prošić i Tee Glavaš. Zaslužen gromoglasan pljesak na kraju prezentacije „How expensive is it to train an officer?“ potvrdio je ne samo visoku razinu pokazane vještine prezentiranja i znanja engleskoga jezika, već i motivacije i uložene predanosti radu spomenutih kadeta. Braneći boje Vojnih studija vojnički časno i predano, jedino možemo reći – Officer Cadets, congratulations!

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 21. 5. 2019. u 10:29
Jasna Hižar Škrlec
Na HVU održan 2. memorijalni turnir...

U spomen na tragično stradalog kadeta Filipa Trzuna, na  Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" održan je 2. memorijalni turnir u malom nogometu. Turnir je ove godine trajao čak dva dana,  iako niti to nije bilo dovoljno da zaigraju svi zainteresirani.

Program turnira započeo je odlaskom na grob Filipa Trzuna u Gornjem Vrapču, gdje je položen vijenac i zapaljena svijeća s grbom Republike Hrvatske.

Uslijedio je malonogometni turnir na kojem je sudjelovalo osam ekipa iz satnija  Kadetske bojne, dok je revijalna utakmica djelatnika Kadetske bojne ove godine otkazana zbog ozljeda igrača.

Prva polufinalna utakmica između 2. godine smjera Vojnog vođenja i upravljanja (VViU) i kadeta 5. godine završila je rezultatom 6:2, dok je drugoj utakmici između ekipe 1. godine smjera VViU i 3. godine smjera Vojnog inženjerstva (VI) pobijedila ekipa prve godine rezultatom 6:1.

U finalu turnira susreli su se kadeti 1. i 2. godine, obje ekipe smjera Vojno vođenje i upravljanje, a pobijedili su kadeti 2. godine rezultatom 7:4.

Pehar pobjedničkoj ekipi predao je otac preminulog kadeta, pukovnik Zvonko Trzun, u društvu Filipovog najmlađeg brata Matea. Najbolji strijelac turnira bio je kadet prve godine Marko Pedić sa sedam pogodaka iz tri utakmice.

Turnir su organizirali kadeti 4. kadetske satnije Kadetske bojne "Predrag Matanović" predvođeni kadetima Antonijom Vuglec i Vinkom Škobaljem, a u organizaciju turnira uključili su se i zapovjednik kadetske bojne, satnik Hrvoje Šimleša, te otac preminulog Filipa, pukovnik Zvonko Trzun.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 7. 5. 2019. u 08:04
Jasna Hižar Škrlec


JAVNI  NATJEČAJ
ZA PRIJAM U KADETSKU SLUŽBU

U akademskoj godini 2019./2020. u status kadeta/kadetkinja bit će primljeno do 110 kandidata/kinja  upisanih na prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija na:

SVEUČILIŠTU U ZAGREBU

 • Preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva – do 70 kandidata/kinja
 • Preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja –do 40 kandidata/kinja

Rok za podnošenje prijava je 10. svibnja 2019. 

Kandidati/kinje se prijavljuju u propisanom roku elektronski Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij i pismeno na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b.

UVJETI KOJE KANDIDATI/KINJE MORAJU ISPUNJAVATI ZA PRIJAM U KADETSKU SLUŽBU

 • državljanstvo Republike Hrvatske
 • rođen/a 1997. godine ili kasnije
 • završena četverogodišnja srednja škola
 • da se protiv njega/nje ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti
 • da nije pravomoćno osuđivan/a za kaznena dijela navedena u članku 35. stavku 1. alineji 2.
 • Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske  ("Narodne novine", br. 73/13, 75/15 i  50/16 i 30/18)
 • da je upisan/a na prvu godinu redovitog studija (u prvom upisnom roku u srpnju 2019.)
 • ispunjeni zdravstveni, psihički, tjelesni i sigurnosni kriteriji za kadete propisani
 • Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih,  psihičkih,  tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/14, 134/15 i 138/15) koji će se po pozivu Ministarstva obrane utvrditi u posebnom postupku prije upisa na sveučilišni studij.

Pismene prijave trebaju sadržavati:

 • zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona/mobitela
 • presliku osobne iskaznice
 • uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak, ne starije od šest mjeseci.

Kandidati za kadete/kinje koji ispunjavaju propisane uvjete za prijam u kadetsku službu i koji se u propisanom postupku elektronički prijave Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij u roku navedenom u ovom natječaju, Ministarstvo obrane pozvat će na odabirni postupak.

U odabirnom postupku kandidati/kinje moraju zadovoljiti zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne kriterije za kadete propisane Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/14, 134/15 i 138/15).

U kadetsku službu primaju se kandidati/kinje koji u odabirnom postupku postignu najbolje rezultate i upišu prvu godinu redovitog studija u prvom upisnom roku u srpnju 2019.

U slučaju nepopunjenosti slobodnih mjesta na pojedinom studijskom programu nakon završenih upisa u srpanjskom razredbenom roku, otvorena je mogućnost prijave kandidata/kinja  za rujanski razredbeni rok. Broj slobodnih mjesta za rujanski razredbeni rok bit će objavljen na internetskim stranicama: www.morh.hr.

Upise na sveučilišni studij iz ovog natječaja kandidati/kinje provode u skladu s propisima i uvjetima natječaja koji raspisuje Sveučilište u Zagrebu.

Kandidati/kinje koji zadovolje uvjete odabirnog postupka i upišu sveučilišni studij iz ovog natječaja, krajem kolovoza 2019. godine bit će pozvani na pripremni kamp.
Nakon odabirnog postupka i upisa na sveučilišni studij  kandidati/kinje po pozivu Ministarstva obrane obvezni su dostaviti:

 • original ili ovjerenu presliku rodnog lista i svjedodžbe četvrtog razreda srednje škole
 • podatke o  broju žiro računa i banci.

Tijekom školovanja kadeti/kinje ostvaruju određena prava propisana Pravilnikom o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju ("Narodne novine", br. 158/13 i 5/17).
Nakon završenog preddiplomskog studija kadeti/kinje bit će primljeni u djelatnu vojnu službu te imaju mogućnost stalnog stručnog usavršavanja, profesionalnog razvoja i sudjelovanja u domaćim i međunarodnim aktivnostima.

Informacije u vezi s natječajem nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva obrane www.morh.hr, a dodatne obavijesti kandidati/kinje mogu dobiti na telefon 01/3784-812 i 01/3784-814 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 20. 3. 2019. u 09:05
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održat će se u subotu, 9. ožujka 2019. u vremenu od 10,00 do 12,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 8. ožujka 2019. do 14,00 sati prijave za sudjelovanje putem obrasca: Obrazac za prijavu

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 28. 2. 2019. u 10:26
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održat će se u subotu, 9. veljače 2019. u vremenu od 10,00 do 12,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 8. veljače 2019. do 14,00 sati prijave za sudjelovanje putem obrasca: Obrazac za prijavu

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 30. 1. 2019. u 11:15
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

 

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održat će se u subotu,   15. prosinca 2018. u vremenu od 10,00 do 12,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 14. prosinca 2018. do 14,00 sati prijave za sudjelovanje putem obrasca: Obrazac za prijavu

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 10. 12. 2018. u 12:14
Jasna Hižar Škrlec

U povodu 27. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u četvrtak, 6. prosinca 2018. u prostoru vojarne Petar Zrinski, Ilica 256 b, održat će se Sveučilišni sportski dan u kojem sudjeluju fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet prometnih znanosti, Prirodoslovno-matematički fakultet, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Geodetski fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet i HVU (Kadetska bojna). Studenti će se natjecati u sljedećim sportskim disciplinama: mali nogomet, košarka, odbojka, streljaštvo, stolni tenis, šah.

Natjecanja počinju u 9,00 sati, a završavaju u 14,00 sati svečanim uručenjem medalja, diploma i zahvalnica.

Pozivamo sve zainteresirane na Sveučilišni sportski dan!

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 3. 12. 2018. u 12:48
Jasna Hižar Škrlec
Dani otvorenih vrata na HVU "Dr....

 

 

Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ nastavlja s već tradicionalnim Danima otvorenih vrata koji su namijenjeni svim zainteresiranima, a prvenstveno maturantima kojima uskoro predstoji odluka o nastavku školovanja. Dani otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ održavat će se u ak. godini 2018./2019. jednom mjesečno do travnja 2019.

Prvi Dan otvorenih vrata održat će se 24. studenog 2018. u vremenu od 11,00 do 13,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 23. studenog 2018. do 14,00 sati prijave za sudjelovanje putem obrasca: Obrazac za prijavu

Ističemo da će se studijski programi Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojno pomorstvo predstaviti i na Smotri Sveučilišta u Zagrebu koja se održava u razdoblju od 22. do 24. studenog 2018. 

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 10,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 14. 11. 2018. u 10:35
Jasna Hižar Škrlec

Upis pristupnika na diplomski studij u ak. godini 2018./2019. održat će se u Referadi Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256 b, Zagreb prema sljedećem rasporedu:

27. rujna 2018. u 12,30 sati - Vojno vođenje i upravljanje

28. rujna 2018. u 12,30 sati - Vojno inženjerstvo 

Pristupnici će preko Kadetske bojne dobiti upisne listove i matične listove koje popunjene donose na upise. Na upise je potrebno donijeti i fotografiju 4 x 6 cm. 

Pristupnici su dužni osobno doći na upis. 

Referada HVU "Dr. Franjo Tuđman": osoba za kontakt: pk Jasna Hižar Škrlec, jasna.hizar@morh.hr (01/3784113) 

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 25. 9. 2018. u 10:44
Jasna Hižar Škrlec

Pristupnici koji su kroz NISpVU (www.postani-student.hr) ostvarili pravo upisa na studij Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje trebaju osobno dovršiti upisni postupak prema sljedećem rasporedu:

 

Vojno inženjerstvo, 24. rujna 2018. u 14,00 sati u Referadi na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256b, 10 000 Zagreb. 

Vođenje i upravljanje, 25. rujna 2018. u 14,00 sati u  Referadi na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256b, 10 000 Zagreb. 

VAŽNO!!! Pristupnici trebaju prilikom upisa znati UPISNI BROJ koji im je dodijeljen kroz NISpVU.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 20. 9. 2018. u 11:31
Jasna Hižar Škrlec

Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisali su natječaj za upis na sveučilišni diplomski studij Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Na studij Vojno inženjerstvo prima se do 43 kandidata, a na studij Vojno vođenje i upravljanje do 35 kandidata. Pravo upisa u I. godinu diplomskih studija stječu kandidati koji su završili sveučilišni preddiplomski studijski program Vojno inženjerstvo, tj. Vojno vođenje i upravljanje te ispunjavaju zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne kriterije propisane pravilinicima MORH-a. Prijave se podnose do 17. rujna 2018. u referadi Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 10. 9. 2018. u 10:57
Jasna Hižar Škrlec

 

Prijave studijskih programa za upis u ak.god. 2018./2019., kao i prijave ispita Državne mature u okviru jesenskog upisnog roka započele su 24. srpnja 2018. na mrežnoj stranici Središnjeg prijavnog ureda www.postani-student.hr . Kandidati zainteresirani za upis studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje mogu prijaviti ovaj studij na službenoj stranici SPU. Rok za prijavu je 11. kolovoza 2018. Popunjavat će se broj slobodnih mjesta do kvote od 70 kandidata za Vojno inženjerstvo i 40 kandidata za Vojno vođenje i upravljanje. 

Naglašavamo da su kandidati dužni prijaviti se i na natječaj za prijem u kadetsku službu Ministarstva obrane koji je dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva obrane ili preko sljedeće poveznice:

https://www.morh.hr/hr/karijera-u-morh-u/natjecaji-i-oglasi

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 26. 7. 2018. u 10:22
Jasna Hižar Škrlec

 

Konačna rang-lista za upis na studijske programe bit će objavljena 16. srpnja 2018. godine nakon 16.00 sati na poveznici www.postani-student.hr.

Pristupnici koji kroz NISpVU (www.postani-student.hr) ostvare pravo upisa na studij Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje trebaju osobno dovršiti upisni postupak prema sljedećem rasporedu:

 

Vojno vođenje i upravljanje: 18. srpnja 2018., u 09.00 sati (pristupnici s prezimenom od A-K),  u 12.00 sati (pristupnici s prezimenom od L-Ž) u Referadi na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256b, 10 000 Zagreb. 

Vojno inženjerstvo: 19. srpnja 2018., u 08.30 sati (pristupnici s prezimenom od A-F),  u 10.30 sati (pristupnici s prezimenom od G-NJ), u 13,00 sati (pristupnici s prezimenom od O-Ž) u  Referadi na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256b, 10 000 Zagreb. 

VAŽNO!!! Pristupnici trebaju prilikom upisa znati UPISNI BROJ koji im je dodijeljen kroz NISpVU.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 13. 7. 2018. u 11:43
Jasna Hižar Škrlec
Memorijalni turnir Filip Trzun na HVU

U spomen na kadeta Filipa Trzuna, koji je tragično poginuo prošle godine, na  Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" 10. svibnja 2018. održan je memorijalni turnir u malom nogometu. Program turnira započeo je odlaskom na grob Filipa Trzuna u Gornje Vrapče, gdje je položen vijenac i zapaljeno 25 svijeća koje simboliziraju grb Republike Hrvatske.

Potom je održan malonogometni turnir na kojem su sudjelovale četiri satnije Kadetske bojne i dvije momčadi djelatnika Kadetske bojne koje su odigrale revijalnu utakmicu.

U finalu turnira susreli su se kadeti 1. i 2. satnije, a pobijedili su kadeti 2. satnije rezultatom 4:2.

U revijalnoj utakmici između časnika i dočasnika Kadetske bojne bolji su bili časnici koji su pobijedili rezultatom 14:4.

Pehar pobjedničkoj ekipi predao je otac preminulog kadeta, pukovnik Zvonko Trzun, u društvu Filipova najmlađeg brata.

Turnir su organizirali kadeti 4. kadetske satnije Kadetske bojne "Predrag Matanović" na inicijativu predsjednika sportske udruge "Kadet", kadeta skupnika Antonija Gracina. Glavni organizator turnira bio je kadet skupnik Vinko Škobalj, a u organizaciju turnira uključili su se i zapovjednik 4. kadetske satnije, satnik Hrvoje Šimleša, te otac preminulog kadeta pukovnik Zvonko Trzun.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 16. 5. 2018. u 10:46
Jasna Hižar Škrlec

 

MINISTARSTVO OBRANE
REPUBLIKE HRVATSKE
 UPRAVA ZA LJUDSKE POTENCIJALE


Na temelju članka 27. stavka 1. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 73/13, 75/15 i 50/16) i u skladu s člankom 8. Pravilnika o načinu i postupku privlačenja, oglašavanja i odabira za prijam u djelatnu vojnu službu i kadetsku službu („Narodne novine“, br. 158/13, 77/15 i 14/17), raspisuje se


J A V N I  N A T J E Č A J

ZA PRIJAM U KADETSKU SLUŽBU


U akademskoj godini 2018./2019. u status kadeta/kadetkinja bit će primljeno do 110 kandidata/kinja  upisanih na prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija na:


SVEUČILIŠTU U ZAGREBU 
 

 • Preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva – do 70 kandidata/kinja
 • Preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja – do 40 kandidata/kinja

Rok za podnošenje prijava je 11. svibnja 2018

Kandidati/kinje se prijavljuju u propisanom roku elektronski Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij i pismeno na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b.

UVJETI KOJE KANDIDATI/KINJE MORAJU ISPUNJAVATI ZA PRIJAM U KADETSKU SLUŽBU
 

 • državljanstvo Republike Hrvatske
 •  rođen/a 1996. godine ili kasnije
 • završena srednja škola
 • da se protiv njega/nje ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti
 • da nije pravomoćno osuđivan/a za kaznena dijela navedena u članku 35. stavku 1. alineji 2.
 • Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske  („ Narodne novine“, br. 73/13, 75/15 i  50/16)
 • da je upisan/a na prvu godinu redovitog studija (u prvom upisnom roku u srpnju 2018.)
 • ispunjeni zdravstveni, psihički, tjelesni i sigurnosni kriteriji za kadete propisani
 • Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih,  psihičkih,  tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u  službu u Oružane snage Republike Hrvatske  („ Narodne novine“, br. 13/14, 134/15 i 138/15)  koji će se po pozivu Ministarstva obrane utvrditi u posebnom postupku prije upisa na sveučilišni studij.

Pismene prijave trebaju sadržavati:
 

 • zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona/mobitela
 •  presliku osobne iskaznice
 • uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak, ne starije od šest mjeseci.

Kandidati za kadete/kinje koji ispunjavaju propisane uvjete za prijam u kadetsku službu i koji se u propisanom postupku elektronički prijave Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij u roku navedenom u ovom natječaju, Ministarstvo obrane pozvat će na odabirni postupak.

U odabirnom postupku kandidati/kinje moraju zadovoljiti zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne kriterije za kadete propisane Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 13/14, 134/15 i 138/15).

U kadetsku službu primaju se kandidati/kinje koji u odabirnom postupku postignu najbolje rezultate i upišu prvu godinu redovitog studija u prvom upisnom roku u srpnju 2018.

U slučaju nepopunjenosti slobodnih mjesta na pojedinom studijskom programu nakon završenih upisa u srpanjskom razredbenom roku, otvorena je mogućnost prijave kandidata za rujanski razredbeni rok. Broj slobodnih mjesta za rujanski razredbeni rok bit će objavljen na internetskim stranicama: www.morh.hr.

Upise na sveučilišni studij iz ovog natječaja kandidati/kinje provode u skladu s propisima i uvjetima natječaja koji raspisuje Sveučilište u Zagrebu.

Kandidati/kinje koji zadovolje uvjete odabirnog postupka i upišu sveučilišni studij iz ovog natječaja, krajem kolovoza 2018. godine bit će pozvani na pripremni kamp.
Nakon odabirnog postupka i upisa na sveučilišni studij  kandidati/kinje po pozivu Ministarstva obrane obvezni su dostaviti:

- original ili ovjerenu presliku rodnog lista i svjedodžbe četvrtog razreda srednje škole
- podatke o  broju žiro računa i banci.
 
Tijekom školovanja kadeti/kinje ostvaruju određena prava propisana Pravilnikom o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju („Narodne novine“, br. 158/13 i 5/17). 
Nakon završenog preddiplomskog studija kadeti/kinje bit će primljeni u djelatnu vojnu službu te imaju mogućnost stalnog stručnog usavršavanja, profesionalnog razvoja i sudjelovanja u domaćim i međunarodnim aktivnostima.

Informacije u vezi s natječajem nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva obrane www.morh.hr, a dodatne obavijesti kandidati/kinje mogu dobiti na telefon 01/3784-812 i 01/3784-814 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

 

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 15. 3. 2018. u 09:40
Jasna Hižar Škrlec
Priznanje izv. prof. dr. sc. Mirku...

U utorak, 27. veljače 2018. održana je 6. redovita sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu, na koju su pozvani zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnik Mate Pađen i izv. prof. dr. sc. Mirko Jakopčić, brigadir u mirovini.

Tom je prigodom rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, uručio izv. prof. dr. sc. Mirku Jakopčiću priznanje Sveučilišta u Zagrebu "za iznimnu suradnju u razvoju i provedbi Vojnih studija Sveučilišta u Zagrebu".

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras predstavio je Senatu Sveučilišta general-bojnika Matu Pađena kao novog zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 9. 3. 2018. u 09:51
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u Splitu održat će se, uz potporu Hrvatske ratne mornarice, 17. ožujka 2018. u vremenu od 10,00 do 14,00 sati u vojarni "Admiral flote Sveto Letica Barba", Split. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, a posebno o novom diplomskom studiju Vojno pomorstvo koje je Hrvatsko vojno učilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni  (sportski objekti, kabineti), brodova HRM-a te taktičko-tehničkog zbora. 

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 16. ožujka 2018. prijave za sudjelovanje putem obrasca: Dan otvorenih vrata HVU_Split

Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne Lora najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 8. 3. 2018. u 13:48
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“  nastavlja s već tradiocionalnim Danima otvorenih vrata. Pozivamo sve zainteresirane na Dan otvorenih vrata, a posebno srednjoškolce koji se nalaze pred odlukom o izboru studija. Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ održat će se 10.ožujka 2018. u vremenu od 10,00 do 13,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni (smještajni objekti, sportske dvorane, restoran, knjižnica, kapelica) te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

U okviru Dana otvorenih vrata predstavit će se i novi diplomski studij Vojno pomorstvo koji je Hrvatsko vojno učilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Predstavljanju studijskih programa pridružit će se i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tako da će svi zainteresirani saznati osnovne informacije o studiju vojne aeronautike te će svoje sposobnosti moći iskušati na simulatoru MIG-21. 

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 9. ožujka 2018. prijave za sudjelovanje putem obrasca: http://vojni.unizg.hr/prijavakampus

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 6. 3. 2018. u 14:41
Jasna Hižar Škrlec
Predavanja i izložba "Materijali...

Kadetski zbor u suradnji s Udrugom studenata inženjerstva materijala 15. ožujka 2018. u vremenu od 14,00 do 17,00 sati na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, Ilica 256b, Zagreb (Časnički dom), organizira aktivnost pod nazivom “Materijali u vojnoj industriji” na kojoj će Remontni zavod i tvrtke HS Produkt, Kroko, Šestan Busch i Dok-Ing održati kratka predavanja o materijalima i naprednim tehnologijama kojima se koriste pri izradi svojih proizvoda.

Nakon predavanja, u razdoblju od 17,00 do 19,00 sati održat će se izložba proizvoda, opreme i oklopnih vozila. Studenti i posjetitelji imat će prigodu saznati iz prve ruke sve o izloženim proizvodima te isprobati neke od njih.

Od 19,00 sati predviđeno je druženje u Kadetskom klubu “4 stupa” na koje su pozvani svi gosti.

Zbog velikog interesa za aktivnost i ograničenog broja mjesta, molimo sve posjetitelje da svoj dolazak prijave preko sljedećeg obrasca:

vojni.unizg.hr/muvi

Molimo sve posjetitelje da 15.3.2018. dođu najkasnije do 13,30 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument. Gosti koji dolaze motornim vozilom mogu parkirati u vojarni. Podatke o motornom vozilu potrebno je unijeti u obrazac za prijavu.

Za sve informacije možete se obratiti na: Kadetski zbor: kadetski.zbor@morh.hr, Udruga SOME: some@some.com.hr i na telefonski broj voditelja projekta, Anto Tomić 098/617-233.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 28. 2. 2018. u 15:24
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u Splitu održat će se, uz potporu Hrvatske ratne mornarice, 17. veljače 2018. u vremenu od 10,00 do 14,00 sati u vojarni "Admiral flote Sveto Letica Barba", Split. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, a posebno o novom diplomskom studiju Vojno pomorstvo koje je Hrvatsko vojno učilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni  (sportski objekti, kabineti), brodova HRM-a te taktičko-tehničkog zbora. 

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 16. veljače 2018. prijave za sudjelovanje putem obrasca: http://vojni.unizg.hr/prijavakampus

Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne Lora najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 13. 2. 2018. u 15:18
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“  otvara svoja vrata i u veljači. Pozivamo sve zainteresirane na Dan otvorenih vrata, a posebno srednjoškolce koji se nalaze pred odlukom o izboru studija. Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ održat će se 10. veljače 2018. u vremenu od 10,00 do 13,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni (smještajni objekti, sportske dvorane, restoran, knjižnica, kapelica) te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

U okviru Dana otvorenih vrata predstavit će se i novi diplomski studij Vojno pomorstvo koji je Hrvatsko vojno učilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Predstavljanju studijskih programa pridružit će se i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tako da će svi zainteresirani saznati osnovne informacije o studiju vojne aeronautike te će svoje sposobnosti moći iskušati na simulatoru MIG-21. 

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 9. veljače 2018. prijave za sudjelovanje putem obrasca: http://vojni.unizg.hr/prijavakampus

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 2. 2. 2018. u 07:58
Jasna Hižar Škrlec
Predstavljanje studijskih programa u...

U okviru emisije Veterani mira, koja je emitirana na programu Hrvatske radio televizije 12. siječnja 2018. predstavnici Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" su kroz trideset-minutni razgovor predstavili sveučilišne preddiplomske studijske programe Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, nove studijske programe Vojno pomorstvo, kao i samu instituciju, daljnje smjernice njenog razvoja i nove studije diplomske i poslijediplomske razine koji će uskoro biti pokrenuti. U emisiji su sudjelovali prodekanica za studijske programe HVU "Dr. Franjo Tuđman" brigadirka v. pred. mr.sc. Vesna Trut, kapetan bojnog broda Boris Kero koji je voditelj Odsjeka pomorskih operacija HVU-a Split, i kadet 12. naraštaja studija Vojno inženjerstvo, Jozo Jurčević, koji je student četvrte završne godine ovog studija, smjer Nuklearno biološko kemijska obrana. Zapis ove emisije raspoloživ je na stranici "Upis/Promo video", kao i na službenim stranicama HRT-a putem servisa HTRi. Srednjoškolci koji su zainteresirani za upis ovih studija mogu u ovom razgovoru saznati mnoge korisne informacije o studiju, pa im se toplo preporučuje da ga pogledaju.

Izvor: HRTi

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 24. 1. 2018. u 15:23
Jasna Hižar Škrlec

U vojarni "9. gardijska brigada Vukovi" u Gospiću danas, 19. siječnja 2018., dužnost je preuzeo novi zapovjednik bojne pukovnik Tomislav Kasumović

Tim je povodom održana prigodna svečanost kojoj su, uz novog zapovjednika i pripadnike bojne, nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković i zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid te predstavnici Grada Gospića i Policijske postaje Gospić, kao i Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi. 

Stijeg Motorizirane bojne Vukovi pukovniku Kasumoviću predao je general Kundid, a tim je simboličnim činom novi zapovjednik bojne preuzeo dužnost, na koju je došao s dužnosti zapovjednika Kadetske bojne Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 19. 1. 2018. u 15:47
Jasna Hižar Škrlec
Održan Dan otvorenih vrata Hrvatskog...

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" u subotu, 13. siječnja 2018. godine održan je još jedan Dan otvorenih vrata. Tom prigodom posjetiteljima su predstavljeni sveučilišni studijski programi Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a, program za vojne pilote, uvjeti upisa, obveze kadeta, vojna obuka i daljnje mogućnosti karijere u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Predstavljen je i novi integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva koje je HVU pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. Prvi naraštaj kadeta studija Vojnog pomorstva upisat će se akademske godine 2018./2019 u Splitu. 

Uvodno obraćanje održala je prodekanica za studijske programe brigadirka Vesna Trut dok je zapovjednik satnije u Kadetskoj bojni natporučnik Tomislav Vučak održao multimedijalnu prezentaciju o životu i radu kadeta na HVU.

Posjetitelji su i danas imali prigodu razgledati objekte Kampusa, sportsku dvoranu, knjižnicu, kapelicu, kadetski klub i prostorije u kojima borave kadeti. Također, posjetitelji su razgledali taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci kao i kabinet oklopništva, a pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstava i protuzračne obrane prezentirali su simulator letenja i kabinu borbenog zrakoplova.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 15. 1. 2018. u 09:39
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“  otvara svoja vrata i u siječnju. Pozivamo sve zainteresirane na Dan otvorenih vrata, a posebno srednjoškolce koji se nalaze pred odlukom o izboru studija. Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ održat će se 13. siječnja 2018. u vremenu od 10,00 do 13,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni (smještajni objekti, sportske dvorane, restoran, knjižnica, kapelica) te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

U okviru Dana otvorenih vrata predstavit će se i novi diplomski studij Vojno pomorstvo koji je Hrvatsko vojno učilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Predstavljanju studijskih programa pridružit će se i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tako da će svi zainteresirani saznati osnovne informacije o studiju vojne aeronautike te će svoje sposobnosti moći iskušati na simulatoru MIG-21. 

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 12. siječnja 2018. prijave za sudjelovanje putem obrasca: http://vojni.unizg.hr/prijavakampus

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 5. 1. 2018. u 14:33
Jasna Hižar Škrlec

Odlukom s 1. sjednice Vijeća održane 12. listopada 2017. utvrđuju se Dopune Informacijskog paketa ECTS-a - Reda predavanja za akademsku godinu 2017./2018. Dopunjena inačica Informacijskog paketa za studijske programe Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje dostupna je: 

Informacijski paket ECTS-a
za akademsku godinu  2017./2018.
Red predavanja – Preddiplomski studij - 1. dopunjeno izdanje

U informacijskom paketu detaljno su opisani izvođači studija, smjerovi studija, plan i program te detaljan opis i način provođenja svakog predmeta, a dostupan je na poveznici: http://vojni.unizg.hr/issn/1849-577X na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 20. 12. 2017. u 15:51
Jasna Hižar Škrlec
General Pađen novi zapovjednik HVU-a

U vojarni "Petar Zrinski" u Zagrebu u srijedu, 20. prosinca 2017., svečano je obilježena 26. obljetnica osnutka Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) „Dr. Franjo Tuđman“. Tom prilikom izvršena je i primopredaja dužnosti zapovjednika HVU-a između dosadašnjeg zapovjednika general-pukovnika Slavka Barića i novoizabranog general-bojnika Mate Pađena.

Uz djelatnike HVU-a te polaznike svih škola i programa izobrazbe, svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici MORH-a i drugih državnih institucija, zapovjednici ustrojbenih cjelina OS RH, umirovljeni visoki časnici OS RH, predstavnici sveučilišne zajednice, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora, obitelji poginulih hrvatskih vojnika i drugi. 

Više o ovom događaju pročitajte u nastavku obavijesti, kao i na stranicama MORH-a.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 20. 12. 2017. u 14:15
Jasna Hižar Škrlec
Održan Dan otvorenih vrata HVU-a...

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" u subotu, 16. prosinca 2017. godine održan je Dan otvorenih vrata HVU-a.

Tom prigodom, posjetiteljima su predstavljeni sveučilišni studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a, program za vojne pilote, uvjeti upisa, obveze kadeta, vojna obuka i daljnje mogućnosti karijere u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Predstavljen je i novi intengrirani preddiplomski i diplomski studij Vojnog pomorstva koje je HVU pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. 

Uvodno obraćanje zainteresiranim posjetiteljima održala je prodekanica za studijske programe brigadirka Vesna Trut, dok je zapovjednik satnije u Kadetskoj bojni natporučnik Tomislav Vučak održao multimedijalnu prezentaciju.

Posjetitelji su razgledali i objekte kampusa, sportsku dvoranu, knjižnicu, kapelicu, kadetski klub i prostorije u kojima borave kadeti. Također, imali su priliku su razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci, kao i kabinet oklopništva.

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstava i protuzračne obrane prezentirali su simulator letenja i kabinu borbenog zrakoplova MIG-21.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 18. 12. 2017. u 09:34
Jasna Hižar Škrlec
Predstavljena knjiga i otvorena...

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine održano je predstavljanje drugog dopunjenog izdanja knjige "Asimetrično ratovanje i transformacija vojne organizacije", autora general-pukovnika Slavka Barića i pukovnika Roberta Barića.

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, kao jedan od recenzenata i dr. sc. Gordan Akrap te autori knjige general pukovnik Slavko Barić i pukovnik Robert Barić.

Nazočnima su se obratili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras naglasivši važnost ove knjige, kako za vojni obrazovni sustav, tako i za sveučilišnu zajednicu.

Nakon predstavljanja knjige, u predvorju Dvorane "Dr. Franjo Tuđman", otvorena je izložba "Boje Istre" slikarice Narcise Adalgise Škopec. Izložba obiluje pejzažima, prikazima mrtve prirode i autoportretima, a otvorena je u sklopu obilježavanja Dana Hrvatskog vojnog učilišta koji će se obilježiti 20. prosinca 2017. godine.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 15. 12. 2017. u 16:53
Jasna Hižar Škrlec
Predstavljanje Leksikona i Strategosa...

Leksikon vojno-obrambenoga i sigurnosno-obavještajnog nazivlja i drugi broj znanstvenog časopisa Strategos predstavljeni su u srijedu, 13. prosinca 2017. godine na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Predstavljanju leksikona i časopisa nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Dragutin Repinc, predstavnik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske Zrinko Petener,  pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ Antun Vujić, predstavnici sveučilišne i znanstvene zajednice, djelatnici HVU-a i polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić".

Više informacija o održanom događaju pročitajte u nastavku obavijesti.

Izvor:MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 14. 12. 2017. u 14:21
Jasna Hižar Škrlec

 

Na trećoj  sjednici Vijeća VI i VVU koja je održana 7. prosinca 2017. proveden je postupak izbora voditelja i zamjenika voditelja studija VI i VVU.

Za voditelja studija Vojno inženjerstvo izabran je prof. dr. sc. Ivica Smojver, Fakultet strojarstva i brodogradnje, a za njegovog zamjenika brigadir prof. dr. sc. Dario Matika.

Za voditeljicu studija Vojno vođenje i upravljanje izabrana je prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić s Fakulteta političkih znanosti, a za njezinog zamjenika pukovnik doc. dr. sc. Robert Barić.  

Voditelji studija i njihovi zamjenici izabrani su na mandat u trajanju od dvije godine.

Čestitamo izabranim voditeljima i zamjenicima i želimo im puno uspjeha u radu!

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 11. 12. 2017. u 13:20
Uređeno: 11. 12. 2017. u 13:24
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

Nakon prvog uspješnog Dana otvorenih vrata u studenom, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“  ponovno otvara svoja vrata na koja su pozvani svi zainteresirani, a posebno srednjoškolci koji se nalaze pred odlukom o izboru studija. Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ održat će se 16. prosinca 2017. u vremenu od 10,00 do 13,30 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni (smještajni objekti, sportske dvorane, restoran, knjižnica, kapelica) te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

U okviru Dana otvorenih vrata predstavit će se i novi diplomski studij Vojno pomorstvo koji je Hrvatsko vojno učilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Predstavljanju studijskih programa pridružit će se i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tako da će svi zainteresirani saznati osnovne informacije o studiju vojne aeronautike te će svoje sposobnosti moći iskušati na simulatoru MIG-21. 

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 15. prosinca  2017. prijave za sudjelovanje putem obrasca: http://vojni.unizg.hr/prijavakampus

Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 6. 12. 2017. u 13:36
Uređeno: 6. 12. 2017. u 14:10
Jasna Hižar Škrlec
Sporazumi o suradnji na području...

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sklopilo je sporazume o suradnji s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama u srijedu, 29. studenoga 2017.,  na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića sporazume je potpisao zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić. Potpisivanju sporazuma nazočili su pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse Zoran Piličić, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga kontraadmiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnica Sektora za naoružanje i opremu brigadirka Jasmina Čaušević i predstavnici institucija potpisnica sporazuma.

Sporazumima o suradnji MORH-a s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama definiraju se načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima obrazovanja, znanosti i istraživanja, a suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata kojima će se detaljno regulirati prava i obveze sporazumnih strana. 

Sporazume s Ministarstvom obrane potpisali su Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba, Institut „Ruđer Bošković“ iz Zagreba, Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tehničko veleučilište iz Zagreba, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“ iz Zagreba, Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije i Hrvatski geološki institut iz Zagreba.

General Barić u svom je obraćanju naglasio da je ovo važan korak za HVU prema samostalnoj obrazovnoj instituciji, kao i za razvoj sigurnosno-obrambenog sustava i ljudskih potencijala. „Potpisivanjem ovih sporazuma stvaraju se zajednički interesi Ministarstva obrane i institucija koje su potpisale sporazum“, istaknuo je general Barić.

Pomoćnik ministra Zoran Piličić rekao je kako je potpisivanje sporazuma još jedan korak koji doprinosi razvoju obrane i nacionalne sigurnosti, kao i procesu transformacije HVU-a prema samostalnoj instituciji kao budućem nositelju obrazovanja iz područja obrane i sigurnosti.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 29. 11. 2017. u 16:55
Jasna Hižar Škrlec
MORH i ove godine sudjeluje na Smotri...

Ministarstvo obrane RH i ove godine sudjeluje na Smotri Sveučilišta koja se održava od 23. do 25. studenoga 2017. godine u Studentskom centru u Zagrebu

Jučerašnjem svečanom otvaranju nazočili su zapovjednik i zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-pukovnik Slavko Barić i brigadni general Zdravko Klanac.

Na Smotri Sveučilišta, na promidžbenom štandu MORH-a kadeti OS RH, te djelatnici Središnjice za upravljanje osobljem, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva informirat će zainteresirane posjetitelje o sveučilišnim studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, o novom studijskom programu Vojno pomorstvo koji je pokrenut u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, te o zanimanju vojnog pilota i dragovoljnom vojnom osposobljavanju.
Također, na MORH-ovom štandu zainteresirani posjetitelji i ove godine imaju priliku isprobati izložen kompjuterski simulator letenja borbenog aviona.
Smotra Sveučilišta u Zagrebu organizirana je za učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane s ciljem informiranja budućih studenta o studijskim programima, opremljenosti pojedinih fakulteta, nastavnim planovima, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, novim radnim uvjetima koji osiguravaju poduzetnici i kompanije, o mogućnostima i uvjetima smještaja tijekom studija u Zagrebu, studentskom životu, itd.

Svi zainteresirani Smotru Sveučilišta u Zagrebu mogu posjetiti  24. studenoga 2017. godine od 10 do 18 sati, te 25. studenoga od 9 do 15 sati, u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu. Ulaz je slobodan.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Smotre Sveučilišta u Zagrebu: http://smotra.unizg.hr/fileadmin/smotra2017/index.html

Više fotografija ovogodišnjeg nastupa na Smotri možete naći na stranicama MORH-a.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 24. 11. 2017. u 15:25
Jasna Hižar Škrlec
Dan otvorenih vrata HVU "Dr....

 

Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ ponovno otvara svoja vrata svim zainteresiranima, a posebno srednjoškolcima koji se nalaze pred odlukom o izboru studija. Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ održat će se 25. studenog 2017. u vremenu od 10,00 do 13,00 sati u vojarni u Ilici 256b, Zagreb. Kroz kraću prezentaciju posjetitelji će saznati osnovne informacije o preddiplomskim sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga, uvjetima i načinu upisa na studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, posebnim kriterijima MORH-a za upis, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i dr. Predviđen je obilazak važnijih objekata u vojarni (smještajni objekti, sportske dvorane, restoran, knjižnica, kapelica) te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora. Na svakoj radnoj stanici bit će prilike za razgovor s kadetima.

U okviru Dana otvorenih vrata predstavit će se i novi diplomski studij Vojno pomorstvo koji je Hrvatsko vojno učilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Pozivamo sve zainteresirane da se najkasnije do 24. studenog 2017. prijave za sudjelovanje putem obrasca: http://vojni.unizg.hr/prijavakampus

 Za sve posjetitelje koji dolaze osobnim vozilom bit će osigurano parkiralište. Molimo sve prijavljene posjetitelje da dođu do vojarne u Ilici najkasnije do 09,45 sati i da sa sobom ponesu identifikacijski dokument.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 14. 11. 2017. u 14:21
Jasna Hižar Škrlec

Ministarstvo obrane RH i ove će godine predstaviti svoje programe na 13. sajmu stipendija i visokog obrazovanja, koji se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas, 17. listopada 2017. godine, te na Sveučilištu u Rijeci u četvrtak, 19. listopada 2017. godine.

Na izložbenom štandu MORH-a djelatnici Središnjice za upravljanje osobljem, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Hrvatskog vojnoj učilišta "Dr. Franjo Tuđman" predstavit će sveučilišne studijske programe Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" - Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo te Vojno pomorstvo, zanimanje vojni pilot i program dragovoljnog vojnog osposobljavanja. 

Uz informiranje o mogućnostima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH, na MORH-ovom štandu zainteresirani posjetitelji i ove godine imaju priliku isprobati izložen kompjuterski simulator letenja borbenog aviona.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja organizira Institut za razvoj obrazovanja, a riječ je o događaju neprofitnog karaktera na kojemu se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 17. 10. 2017. u 16:49
Jasna Hižar Škrlec
Veni Sancte Spiritus za 349....

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak obavješćuju da će se Veni Sancte Spiritus za 349. akademsku godinu (2017. / 2018.) slaviti u četvrtak19. listopada 2017. godine, u 18 sati, u zagrebačkoj katedrali.

Euharistijsko slavlje predvodit će mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

 

 

 

Davor Petrinović
Objavljeno: 10. 10. 2017. u 10:15
Davor Petrinović
Predstavljanje studijskih programa u...

U okviru emisije Veterani mira, koja je emitirana na programu Hrvatske radio televizije 24. rujna 2017. predstavnici Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" su kroz dvadeset-minutni razgovor predstavili sveučilišne preddiplomske studijske programe Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, kao i samu instituciju, daljnje smjernice njenog razvoja i nove studije koji će uskoro biti pokrenuti. U emisiji su sudjelovali zapovjednik HVU "Dr. Franjo Tuđman", general pukovnik Slavko Barić, kapetan bojnog broda Boris Kero i kadetkinja 12. naraštaja studija Vojno vođenje i upravljanje, Ivana Tolnaj, koja je studentica četvrte završne godine ovog studija. Zapis ove emisije raspoloživ je na stranici "Upis/Promo video", kao i na službenim stranicama HRT-a putem servisa HTRi. Srednjoškolci koji su zainteresirani za upis ovih studija mogu u ovom razgovoru saznati mnoge korisne informacije o studiju, pa im se toplo preporučuje da ga pogledaju.

Izvor: HRTi

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 26. 9. 2017. u 12:51
Jasna Hižar Škrlec

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine. Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović i drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" i Sveučilišta u Zagrebu.

Više pročitajte u nastavku obavijesti, a fotografije sa svečanosti možete preuzeti na stranicama MORH-a.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 22. 9. 2017. u 13:59
Jasna Hižar Škrlec
Svečana prisega 15. naraštaja kadeta...

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine sveučilišnih preddiplomskih studija održat će se na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman"u Zagrebu u petak, 22. rujna 2017. godine, s početkom u 10 sati.

Svečanu prisegu položit će 108 kadeta 15. naraštaja, od kojih je 89 kadeta 4. naraštaja vojnih sveučilišnih studijskih programa "Vojno inženjerstvo" i "Vojno vođenje i upravljanje" te 10 kadeta kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započinje i šest  kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija za praćenje navedenog događaja da dođu u petak, 22. rujna 2017., na HVU, Ilica 256b u Zagrebu  najkasnije do 9:45 sati te da svoj dolazak najave časniku za odnose s javnošću HVU-a, pukovniku Zdravku Lovašenu na e-mail: zdravko.lovasen@gmail.com. Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, snimatelj, fotograf) i broj mobitela.

Ulaz za pješake je iz Ilice 256 b, a ulaz za vozila je iz ulice Črnomerec bb. Parking za novinare osiguran je u vojarni.

Osoba za kontakt za navedeni događaj je časnik za odnose s javnošću HVU-a, pukovnik Zdravko Lovašen, mob: 099/250-2593.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 21. 9. 2017. u 13:13
Jasna Hižar Škrlec
Održan uvodni sat za kadete 15....

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" (HVU), 20. rujna 2017. održan je uvodni sat za novoupisane studente prve nastavne godine koji su kao kadeti 15. naraštaja upisani na prvu godinu studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Uvodnom satu su nazočili prodekanica za studijske programe HVU-a brigadirka Vesna Trut, voditelj studija Vojno inženjerstvo prof. dr. sc. Davor Petrinović i zamjenik voditelja istog studija brigadir izv.prof. dr. sc. Mikro Jakopčić, predstavnici dekanata HVU-a i nositelji predmeta prve nastavne godine.

Uvodni sat obuhvatio je ključne informacije koje se odnose na vojne i akademske obveze kadeta, akademski kalendar, pravila ponašanja, tjednu satnicu i organizaciju nastave. Kadeti su se upoznali s informacijskim sustavima i alatima za e-učenje koje će koristiti tijekom školovanja kao i organizacijom provjere znanja, kriterijima ocjenjivanja i prijavljivanjem ispita. Kadetima je prezentiran i novi Pravilnik o studiju kojim su utvrđena sva prava i obveze kadeta ovih studija.
Prezentaciju možete preuzeti ovdje

Nastava 15. naraštaja kadeta započinje u ponedjeljak, 25. rujna 2017. u 8:00 sati.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 20. 9. 2017. u 17:48
Jasna Hižar Škrlec
Završeni upisi četvrte generacije...

Upisi četvrte generacije studentica i studenata sveučilišnog studija Vojno inženjerstvo u okviru jesenskog upisnog roka uspješno i u cijelosti su obavljeni danas 20. rujna 2017. godine. Svi kandidati koji su ostvarili pravo upisa su se upisali. Upisano je 5 kandidata državljana RH. Želimo svim novim studentima čestitati na uspjehu i zaželjeti puno sreće na pragu novog životnog razdoblja kojim započinju obrazovanje sveučilišnog prvostupnika Sveučilišta u Zagrebu i časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Petra Lukina
Objavljeno: 20. 9. 2017. u 17:35
Petra Lukina
Uvodni sat za novoupisane studente...

Uvodni sat za novoupisane studente prve nastavne godine koji su kao kadeti 15. naraštaja upisani na prvu godinu studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje održat će se u srijedu 20. rujna 2017. u 14:30 sati u Časničkom domu, na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman”, Ilica 256B.

Predviđeno trajanje uvodnog sata je 90 minuta.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 15. 9. 2017. u 17:33
Jasna Hižar Škrlec

Povodom početka nove akademske godine na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u četvrtak, 14. rujna 2017. godine održan je uvodni sat za nastavnike na vojnim studijskim programima "Vojno inženjerstvo" i "Vojno vođenje i upravljanje".

Voditelj studijskog programa "Vojno inženjerstvo", Davor Petrinović, upoznao je nastavnike Sveučilišta u Zagrebu i djelatnike Oružanih snaga RH i HVU-a koji su uključeni u provedbu studijskih programa s načinom organizacije studija i nastave, službenom internetskom stranicom vojnih studija i njihovim predstojećim obvezama na studiju.

Novi Pravilnik o studiranju na sveučilišnim studijskim programima za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske koji stupa na snagu 1. listopada 2017. godine nastavnicima je predstavio prodekan za znanost i razvoj HVU-a brigadir Mirko Jakopčić, zamjenik voditelja studija "Vojno inženjerstvo".
Prodekanica za studijske programe HVU-a brigadirka Vesna Trut, upoznala je nazočne s iskustvima iz prakse. Nakon uvodnog sata nastavnici su razgledali učionice i amfiteatre u kojima će se održavati nastava.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 15. 9. 2017. u 17:23
Jasna Hižar Škrlec
Obavijest za sve kadete upisane u...

U cilju pravodobnog informiranja o početku i trajanju pripremnoga kampa, kao i o početku nastave u akademskoj godini 2017./2018. za studije Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, ovime želimo upisanim studentima navedenih studija dati sljedeće informacije:

 • Svi kadeti dužni su pristupiti pripremnom kampu koji  traje tri tjedna, a održava se u razdoblju od 03. do 22. rujna 2017. 
 • Kamp se provodi u vojarni Hrvatskog vojnog učilišta ''Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu, Ilica 256b.
 • Kadeti se u nedjelju, 3. rujna 2017., najkasnije do 18:00 sati moraju javiti u vojarnu na Hrvatskom vojnom učilištu.
 • Dana 22. rujna 2017. bit će upriličeno svečano obilježavanje početka izobrazbe i svečana prisega 15. naraštaja studenata/kadeta studijskih programa VI i VVU, na koje će biti pozvana rodbina i prijatelji kadeta.
 • Na završetku kampa održat će se i pripremni sat za akademsku godinu 2017./2018., na kojem će se kadeti upoznati s organizacijskim i tehničkim detaljima provedbe studija.
 • Nastava započinje 25. rujna 2017. u 8,00 sati.
 • Ostale informacije o početku pripremnog kampa i početku nastave bit će pravodobno objavljene na ovoj stranici.  

Želimo vam veselo i ugodno ljeto!

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 27. 7. 2017. u 10:38
Jasna Hižar Škrlec
Ministrica znanosti i obrazovanja...

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-pukovnik Slavko Barić primio je u četvrtak, 20. srpnja 2017. u posjet ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i državnu tajnicu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branku Ramljak.

General Barić upoznao je ministricu s planom daljnjeg razvoja sveučilišnih preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje s naglaskom tendencije da navedeni studiji postanu diplomski studiji. 

Također, razgovaralo se o akreditaciji integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojno pomorstvo.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 22. 7. 2017. u 14:21
Jasna Hižar Škrlec

Za studijske programe Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje dostupan je: 

Informacijski paket ECTS-a
za akademsku godinu  2017./2018.
Red predavanja – Preddiplomski studij

U informacijskom paketu detaljno su opisani smjerovi studija, plan i program te detaljan opis i način provođenja svakog predmeta, a dostupan je na adresi: http://vojni.unizg.hr/issn/1849-577X

 

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 21. 7. 2017. u 20:46
Jasna Hižar Škrlec

Prijave studijskih programa za upis u ak.god. 2017./2018., kao i prijave ispita Državne mature u okviru jesenskog upisnog roka započele su od 20. srpnja 2017. na mrežnoj stranici Središnjeg prijavnog ureda www.postani-student.hr . Kandidati zainteresirani za upis studija Vojno inženjerstvo mogu prijaviti ovaj studij korištenjem ove službene stranice SPU. Rok za prijavu ispita Državne mature je 31. srpanj 2017. do 12:00, a rok za prijavu studijskog programa je 11. kolovoza 2017. godine. Trenutačni broj raspoloživih upisnih mjesta do popunjenja upisne kvote ovog studija iznosi 11 mjesta za kandidate državljane RH. Upisna kvota za studij Vojno vođenje i upravljanje već je popunjena u okviru ljetnog upisnog roka.

Osim prijave studijskih programa svi kandidati trebaju se obavezno prijaviti i na Natječaj za prijem u kadetsku službu u skladu s ranijom obavijesti

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 21. 7. 2017. u 10:40
Jasna Hižar Škrlec
Javni natječaj za prijam u kadetsku...


 

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO OBRANE
UPRAVA ZA LJUDSKE POTENCIJALE

Na temelju članka 27. stavka 1. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 73/13, 75/15 i 50/16) i u skladu s člankom 8. Pravilnika o načinu i postupku privlačenja, oglašavanja i odabira za prijam u djelatnu vojnu službu i kadetsku službu (Narodne novine, br. 158/13, 77/15 i 14/17), raspisuje se

J A V N I  N A T J E Č A J

ZA PRIJAM U KADETSKU SLUŽBU

U akademskoj godini 2017./2018. u status kadeta/kadetkinja u jesenskom upisnom roku, bit će primljeni kandidati/kinje upisani na prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija na:

SVEUČILIŠTU U ZAGREBU
 • Preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva – do 70 kandidata/kinja

Rok za podnošenje prijava je 11. kolovoza 2017. 

UVJETI KOJE KANDIDATI/KINJE MORAJU ISPUNJAVATI ZA PRIJAM U KADETSKU SLUŽBU

Kandidati/kinje se prijavljuju u propisanom roku elektronski Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij i pismeno područnim odsjecima za poslove obrane u kojima se kandidati/kinje nalaze u evidenciji vojnih obveznika odnosno područnim odsjecima za poslove obrane po mjestu prebivališta za kandidatkinje ili na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b.

Pismene prijave trebaju sadržavati:

 • zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona/mobitela
 • presliku osobne iskaznice
 • uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak, ne starije od šest mjeseci.

Kandidati za kadete/kinje koji ispunjavaju propisane uvjete za prijam u kadetsku službu i koji se u propisanom postupku elektronički prijave Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij u roku navedenom u ovom natječaju, Ministarstvo obrane pozvat će na odabirni postupak.

U odabirnom postupku kandidati/kinje moraju zadovoljiti zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne kriterije za kadete propisane Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 13/14, 134/15 i 138/15).

U kadetsku službu primaju se kandidati/kinje koji u odabirnom postupku postignu najbolje rezultate i upišu prvu godinu redovitog studija drugom upisnom roku u rujnu 2017.

Upise na sveučilišni studij iz ovog natječaja kandidati/kinje provode u skladu s propisima i uvjetima natječaja koji raspisuje Sveučilište u Zagrebu.

Kandidati/kinje koji zadovolje uvjete odabirnog postupka i upišu sveučilišni studij iz ovog natječaja, početkom rujna 2017. godine bit će upućeni na pripremni kamp.
Nakon odabirnog postupka i upisa na sveučilišni studij  kandidati/kinje po pozivu Ministarstva obrane obvezni su dostaviti:

 • original ili ovjerenu presliku rodnog lista i svjedodžbe četvrtog razreda srednje škole
 • podatke o  broju žiro računa i banci.

Tijekom školovanja kadeti/kinje ostvaruju određena prava propisana Pravilnikom o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju (Narodne novine, br. 158/13 i 5/17.).

Nakon završenog preddiplomskog studija kadeti/kinje bit će primljeni u djelatnu vojnu službu te imaju mogućnost stalnog stručnog usavršavanja, profesionalnog razvoja i sudjelovanja u domaćim i međunarodnim aktivnostima.

Informacije u vezi s natječajem nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva obrane www.morh.hr telefon 01/3784-812 i 01/3784-814 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

Izvor: MORH                         

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 21. 7. 2017. u 10:28
Jasna Hižar Škrlec
Završeni upisi četvrte generacije...

Upisi četvrte generacije studentica i studenata sveučilišnog studija Vojno vođenje i upravljanje i studija Vojno inženjerstvo u okviru ljetnog upisnog roka uspješno i u cijelosti su obavljeni danas 20. srpnja 2017. godine na FER-u i FPZG-u. Na studij Vojnog vođenja i upravljanja upisalo se ukupno 43 kadeta (40+3), a na studij Vojnog inženjerstva 62 kadeta (59+3). Kvota studija Vojno vođenje i upravljanje je popunjena, dok je za studij Vojno inženjerstvo preostalo 11 slobodnih mjesta od upisne kvote za državljane RH koja je i ove godine povećana i iznosi 70 mjesta. Želimo svim novim studenticama i studentima čestitati na uspjehu i zaželjeti puno sreće na pragu novog životnog razdoblja kojim započinju obrazovanje sveučilišnog prvostupnika Sveučilišta u Zagrebu i časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Petra Lukina
Objavljeno: 20. 7. 2017. u 13:47
Petra Lukina

U organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u vojarni "Kovčanje" na Malom Lošinju od 12. do 15. srpnja 2017. održano je stručno usavršavanje nositelja predmeta, nastavnika i suradnika na preddiplomskim sveučilišnim studijima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Na stručnom usavršavanju osim organizatora skupa zapovjednika HVU-a general-pukovnika Slavka Barića sudjelovali su rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, dekan HVU-a brigadir Slobodan Čurčija, prodekanica za studijske programe HVU-a brigadirka Vesna Trut, prodekan za znanost i razvoj HVU-a brigadir Mirko Jakopčić, voditelji studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, Davor Petrinović i Robert Mikac, te predstavnici fakulteta koji sudjeluju u provedbi studijskih programa i predstavnici HVU-a.

Stručno usavršavanje održano je kroz predavanja i panel diskusije. Provedena je raščlamba realizacije nastave, prolaznosti i uspješnosti kadeta kao i pregled i realizacija vojno obučnih aktivnosti. Razgovaralo se o razvoju nastavnog osoblja i primjeni didaktičko-metodičkih pristupa i raspravljalo o elaboratu studijskog programa Vojno pomorstvo.

Također, predstavljena je četvrta godina studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, završni radovi kadeta, a povjerenstvo o upravljanju kvalitetom podnijelo je izvješće o radu.

 

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 17. 7. 2017. u 14:22
Jasna Hižar Škrlec
Istekao rok za prijavu studijskih...

U petak 12. svibnja 2017. istekao je rok za prijavu studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, kao i rok za prijavu na Natječaj MORH-a za prijam u kadetsku službu za upis u ak.god. 2017./2018.. Prijave studijskih programa više nisu moguće za srpanjski upisni rok. Kandidati koji su se u roku prijavili na Središnji prijavni ured i odabrali studijske programe VI i/ili VViU u svojim listama prioriteta, te koji su se također prijavili i na Natječaj MORH-a u roku bit će pozvani na selekcijski postupak MORH-a koji se sastoji od provjere tjelesnih sposobnosti, psihologijskih testiranja, liječničkog pregleda i sigurnosne provjere. Selekcijski postupak je već započeo za kandidate koji su se prijavili odmah po objavi Natječaja, a dodatne informacije o ovom postupku možete naći u ranijoj obavijesti radi kvalitetnije pripreme za ove provjere. Svim kandidatima želimo puno uspjeha u ovom postupku i nadamo se da se vidimo na upisu studija u srpnju.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 14. 5. 2017. u 18:46
Jasna Hižar Škrlec
Započeo selekcijski postupak MORH-a...

Započeo je selekcijski postupak MORH-a za sve kandidate za studij Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja. Selekcijski se postupak sastoji od provjere tjelesnih sposobnosti, psihologijskih testiranja, liječničkog pregleda i sigurnosne provjere.

Kako bi se kandidati mogli što kvalitetnije pripremiti za provjeru tjelesnih sposobnosti, na poveznici:

https://vojni.unizg.hr/provjera_tjelesnih_sposobnosti mogu pogledati video zapis o provjeri tjelesnih sposobnosti te pročitati objašnjenja o pravilnoj izvedbi koja su preuzeta iz Upute za provjeru tjelesne spremnosti vojnih osoba.

Podsjećamo sve kandidate koji su se preko portala postani-student prijavili za vojne studijske programe da su dužni prijaviti se i na natječaj MORH-a za prijem u kadetsku službu. Rok za prijavu na natječaj MORH-a ističe 12. svibnja 2017.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 20. 4. 2017. u 11:48
Jasna Hižar Škrlec
Točno mjesec dana do isteka roka za...

Poštovani kandidati za upis Vojnih studija,

Podsjećamo vas da rok za prijavu preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Sveučilišta u Zagrebu ističe za točno mjesec dana u ponedjeljak, 12. svibnja 2017. godine.

Isti ovaj datum je ujedno i rok za prijavu na natječaj Ministarstva obrane Republike Hrvatske za prijam u kadetsku službu. Prijava na Natječaj MORH-a je obvezna i kadeti koji se ne prijave neće ostvariti pravo upisa neovisno od njihovih prijava Središnjem prijavnom uredu na poveznici www.postani-student.hr. Tekst Natječaja je objavljen u ranijoj obavijesti, a raspoloživ je na mrežnoj stranici MORH-a.

Kandidati i kandidatkinje koji planiraju upisati sveučilišni studij Vojnog inženjerstva i Vojno vođenje i upravljanje Sveučilišta u Zagrebu elektronički se prijavljuju Središnjem prijavnom uredu na poveznici www.postani-student.hr kao i pismeno područnim odsjecima za poslove obrane u kojima se kandidati/kinje nalaze u evidenciji vojnih obveznika odnosno područnim odsjecima za poslove obrane po mjestu prebivališta za kandidatkinje ili na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b. Rok za pismenu prijavu također je 12. svibnja 2017. godine.

Kandidati koji su pristupili odabirnom postupku provjere dodatnih sposobnosti i predali dokumentaciju direktno u Središnjicu za upravljanje osobljem NE trebaju se dodatno prijavljivati, odnosno predavati prijavnu dokumentaciju.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 11. 4. 2017. u 16:40
Jasna Hižar Škrlec
Javni natječaj za prijam u kadetsku...


 

MINISTARSTVO OBRANE
REPUBLIKE HRVATSKE
UPRAVA ZA LJUDSKE POTENCIJALE

Na temelju članka 27. stavka 1. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 73/13, 75/15 i 50/16) i u skladu s člankom 8. Pravilnika o načinu i postupku privlačenja, oglašavanja i odabira za prijam u djelatnu vojnu službu i kadetsku službu (Narodne novine, br. 158/13, 77/15 i 14/17), raspisuje se

J A V N I  N A T J E Č A J

ZA PRIJAM U KADETSKU SLUŽBU

U akademskoj godini 2017./2018. u status kadeta/kadetkinja bit će primljeno do 110 kandidata/kinja upisanih na prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija na:

SVEUČILIŠTU U ZAGREBU
 • Preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva – do 70 kandidata/kinja
 • Preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja – do 40 kandidata/kinja 

Rok za podnošenje prijava je 12. svibnja 2017. 

UVJETI KOJE KANDIDATI/KINJE MORAJU ISPUNJAVATI ZA PRIJAM U KADETSKU SLUŽBU

Kandidati/kinje se prijavljuju u propisanom roku elektronski Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij i pismeno područnim odsjecima za poslove obrane u kojima se kandidati/kinje nalaze u evidenciji vojnih obveznika odnosno područnim odsjecima za poslove obrane po mjestu prebivališta za kandidatkinje ili na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b.

Pismene prijave trebaju sadržavati:

 • zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona/mobitela
 • presliku osobne iskaznice
 • uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak, ne starije od šest mjeseci.

Kandidati za kadete/kinje koji ispunjavaju propisane uvjete za prijam u kadetsku službu i koji se u propisanom postupku elektronički prijave Središnjem prijavnom uredu za upis na sveučilišni studij u roku navedenom u ovom natječaju, Ministarstvo obrane pozvat će na odabirni postupak.

U odabirnom postupku kandidati/kinje moraju zadovoljiti zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne kriterije za kadete propisane Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 13/14, 134/15 i 138/15).

U kadetsku službu primaju se kandidati/kinje koji u odabirnom postupku postignu najbolje rezultate i upišu prvu godinu redovitog studija u prvom upisnom roku u srpnju 2017.

U slučaju nepopunjenosti slobodnih mjesta na pojedinom studijskom programu nakon završenih upisa u srpanjskom razredbenom roku, otvorena je mogućnost prijave kandidata za rujanski razredbeni rok. Broj slobodnih mjesta za rujanski razredbeni rok bit će objavljen na internetskim stranicama: www.morh.hr.

Upise na sveučilišni studij iz ovog natječaja kandidati/kinje provode u skladu s propisima i uvjetima natječaja koji raspisuje Sveučilište u Zagrebu.

Kandidati/kinje koji zadovolje uvjete odabirnog postupka i upišu sveučilišni studij iz ovog natječaja, krajem kolovoza 2017. godine bit će pozvani na pripremni kamp.
Nakon odabirnog postupka i upisa na sveučilišni studij  kandidati/kinje po pozivu Ministarstva obrane obvezni su dostaviti:

 • original ili ovjerenu presliku rodnog lista i svjedodžbe četvrtog razreda srednje škole
 • podatke o  broju žiro računa i banci.

Tijekom školovanja kadeti/kinje ostvaruju određena prava propisana Pravilnikom o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju (Narodne novine, br. 158/13 i 5/17).

Nakon završenog preddiplomskog studija kadeti/kinje bit će primljeni u djelatnu vojnu službu te imaju mogućnost stalnog stručnog usavršavanja, profesionalnog razvoja i sudjelovanja u domaćim i međunarodnim aktivnostima.

Informacije u vezi s natječajem nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva obrane www.morh.hr telefon 01/3784-812 i 01/3784-814 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

Izvor: MORH                         

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 1. 3. 2017. u 09:16
Jasna Hižar Škrlec
Ministar Krstičević posjetio HVU...

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) general zbora Mirko Šundov sa suradnicima danas su, u utorak, 28. veljače 2017., posjetili Hrvatsko vojno učilište (HVU) "Dr. Franjo Tuđman". U vojarni "Petar Zrinski" u Zagrebu izaslanstva su dočekali djelatnici HVU-a koje je predvodio zapovjednik, general-pukovnik Slavko Barić.

Opširniji opis ovog posjeta raspoloživ je pod Više, kao i na stranici MORH-a, gdje su i dodatne fotografije s ovog događaja.

Izvor: MORH.

Davor Petrinović
Objavljeno: 1. 3. 2017. u 09:01
Davor Petrinović

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u subotu, 11. veljače 2017. održan je Dan otvorenih vrata, kojem je nazočio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.

Tom prilikom HVU je posjetilo dvjestotinjak zainteresiranih građana, najviše srednjoškolaca kojima se na početku obratio general Šundov. Načelnik Glavnog stožera zaželio je dobrodošlicu i pozvao srednjoškolce da se kroz program Kadet pridruže hrvatskoj vojsci i postanu časnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.   

Prezentaciju o životu i radu kadeta održao je zapovjednik Kadetske bojne pukovnik Tomislav Kasumović. Posjetiteljima su predstavljeni preddiplomski sveučilišni studijski  programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te program školovanja za vojnog pilota,  kao i uvjeti i način upisa, prava i obveze kadeta, vojna obuka, te mogućnost ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH. Prikazan je i film o životu kadeta Hrvatskog vojnog učilišta te dva filma o zimskim i ljetnim kampovima.

Također, posjetitelji su imali priliku razgledati kampus Učilišta, knjižnicu,  vojnu kapelicu, prostorije u kojima borave kadeti, manjež i sportsku dvoranu. Razgledali su i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci kao i kabinet oklopništva, a pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane prezentirali su simulator letenja i kabinu borbenog zrakoplova MiG-21.

Više slika s ovog događaja možete pronaći na web stranici MORH-a

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 14. 2. 2017. u 12:46
Jasna Hižar Škrlec

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar–Kitarović, posjetila je danas, u srijedu 8. veljače 2017., kadete Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” koji se od 29. siječnja do 10. veljače nalaze na zimskom kampu u vojarni “Josip Jović” u Udbini. U pratnji Predsjednice bili su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić.

Tijekom posjeta Predsjednica RH imala je priliku vidjeti kako se u realnim uvjetima obučavaju kadeti. Tako su kroz nekoliko radnih točki kadeti pokazali kako provode patrol-baze, izrađuju zaklone i skloništa, pale i održavaju vatru, organiziraju život i rad u improviziranim skloništima u zimskim uvjetima, te izvršavaju borbena izviđanja i napad na protivnički položaj.
Nakon uspješno provedene vježbe, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je kadetima na odlično obavljenoj zadaći. Posebno je naglasila važnost ovakvog provođenja obuke, ne samo stoga što se ovdje uči kako preživjeti i djelovati u teškim zimskim uvjetima, već i zbog promicanja timskog rada i suradnje.
“Gledajući zanos i elan kojim su kadeti izvršavali svoje zadaće mogu reći da Hrvatska jest u sigurnim rukama”, rekla je Predsjednica RH i zaključila kako naše kadetkinje i kadeti predstavljaju dobru buduću profesionalnu bazu Oružanih snaga RH.
 
Tom prigodom zapovjednik Kadetske bojne HVU-a, pukovnik Tomislav Kasumović  upoznao je Predsjednicu RH s ciljevima i zadaćama ovakvih kampova, koje provodi Kadetska bojna u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga, te prezentirao dnevne aktivnosti kadeta koji se trenutno nalaze u Zimskom kampu 2 i 3. 
 
Riječ je o obuci kadeta druge godine u sklopu Zimskog kampa 2 i kadeta treće godine vojnih studija u sklopu Zimskog kampa 3 na kojima ukupno sudjeluje 157 kadeta i kadetkinja. Ovi Zimski kampovi predstavljaju dosadašnji vrhunac vojne obuke kadeta jer objedinjuju vojna znanja usvojena tijekom svih dosadašnjih kampova i nadograđuju se intenzivnom obukom preživljavanja i ratovanja u zimskim uvjetima. Kadeti treće godine stavljaju se u uloge zapovjednika gdje planiraju, organiziraju, provode, nadziru, donose odluke, izvješćuju o provedbi zadaće, kako bi se što bolje pripremili za preuzimanje odgovornih časničkih dužnosti.

Više fotografija s ove posjete možete naći na web stranici MORH-a.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 8. 2. 2017. u 16:45
Jasna Hižar Škrlec
Kako povećati šanse za upis vojnih...

Kandidati koji žele upisati studije Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo mogu svoje šanse za upis povećati polaganjem svih ispita Državne mature na višoj razini.

Za studij Vojno inženjerstvo, to je i tako obvezno jer su već od prošle godine polaganja ispita iz Hrvatskog jezika, Engleskog jezika i Matematike uvjetovana samo za višu razinu.

Za studij Vojnog vođenja i upravljanja, priznaje se osnovna i viša razina ispita Matematike, no ista postotna riješenost ispita više razine kandidatu osigurava 1,6 puta više bodova iz tog predmeta nego za osnovnu razinu. Uz potpunu riješenost ispita Matematike na osnovnoj razini kandidat može ostvariti najviše 125 bodova, dok uz potpunu riješenost ispita više razine može ostvariti maksimalnih 200 bodova.
Prijašnjih godina interes za upis studija Vojno vođenje i upravljanje bio je iznimno visok, tako da je za 40 upisnih mjesta ovog studija kao svoj prvi izbor apliciralo oko 7,5 puta više kandidata nego što ima mjesta. Ukupno je za ovaj studij prošle godine bilo prijavljeno oko 16 kandidata za svako upisno mjesto. Sličan interes se može očekivati i ove godine, pa je ostvarenje čim većeg broja bodova od velikog značaja za upis.

Kandidati koji polažu ispit Matematike na višoj razini imaju dodatnu prednost što mogu prijaviti oba studijska programa, pa prijava jednog studija kao prvi izbor, a drugog studija kao drugi izbor također povećava šanse za upis, jer za upis studija Vojno inženjerstvo je prošle godine bilo prijavljeno oko 3,3 kandidata za svako upisno mjesto, a i upisna kvota je viša (70 državljana RH za VI, u odnosu na 40 za studij VViU).

Važno je voditi računa o roku prijava ispita Državne mature koji je za ovu godinu 15. veljače 2017. do 12:00 sati. Samo do tog roka moguće je birati razine ispita, pa kandidati koji to ne učine pravovremeno neće moći naknadno prijaviti studij Vojnog inženjerstva za kojeg razine ispita moraju biti više za sve obvezne predmete.

Još uvijek imate dovoljno vremena da se kvalitetno pripremite za ispite Državne mature, pa kako bi ostvarili svoju životnu želju i upisali ove jedinstvene studije u RH uložite još malo dodatnog napora za čim bolju pripremu za studij.

Davor Petrinović
Objavljeno: 18. 1. 2017. u 16:37
Davor Petrinović
Svečano obilježena 25. godišnjica HVU...

Središnja svečanost obilježavanja 25. godišnjice Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održana je u utorak 20. prosinca 2016. godine, u velikoj dvorani Časničkog doma na HVU-u. 

Svečanosti je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Romić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić, predstavnici sveučilišne zajednice te ostali visoki civilni i vojni uzvanici. Svečanosti su, uz bivše i sadašnje djelatnike HVU-a, također prisustvovali i članovi obitelji hrvatskih velikana čija imena nose sastavnice HVU-a: obitelji Tuđman, Bobetko, Zadro, Matijaš i Tomljanović.

Više o svečanosti možete pročitati u nastavku obavijesti, kao i na službenim stranicama MORH-a

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 21. 12. 2016. u 17:59
Jasna Hižar Škrlec

U okviru emisije Veterani mira, koja je emitirana na programu Hrvatske radio televizije 17. prosinca 2016. predstavnici Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" su kroz pola-satni razgovor predstavili sveučilišne preddiplomske studijske programe Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, kao i samu instituciju i daljnje smjernice njenog razvoja. U emisiji su sudjelovali zapovjednik HVU "Dr. Franjo Tuđman", general pukovnik Slavko Barić, prodekanica za studijske programe brigadirka Vesna Trut i kadetkinja 12. naraštaja studija Vojno inženjerstvo, Martina Tešija, koja je studentica treće godine studija smjera Nuklearno biološko kemijska obrana. Zapis ove emisije raspoloživ je na stranici "Upis/Promo video", kao i na službenim stranicama HRT-a putem servisa HTRi. Srednjoškolci koji su zainteresirani za upis ovih studija mogu u ovom razgovoru saznati mnoge korisne informacije o studiju, pa im se toplo preporučuje da ga pogledaju.

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 21. 12. 2016. u 17:46
Jasna Hižar Škrlec
Na HVU održan sportski dan

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u utorak, 13. prosinca 2016. održan je sportski dan u prigodi 25. obljetnice ustrojavanja Učilišta.

Više od 150 sudionika natjecalo se u košarci, šahu i gađanju zračnom puškom, a sudjelovali su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti, Filozofskog fakulteta, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i kadeti HVU-a.
 
Nagrade najboljim ekipama i pojedincima uručio je zamjenik zapovjednika HVU-a  brigadni general Zdravko Klanac, dekan HVU-a brigadir Slobodan Čurčija i načelnik Centra vojnih škola "Petar Zrinski" brigadir Zlatko Ferenčević.

Rezultate natjecanja možete naći u nastavku obavijesti pod više

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 15. 12. 2016. u 17:35
Jasna Hižar Škrlec

Na stranici http://vojni.unizg.hr/promo možete pogledati informativni video o Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski u kojem će se odvijati najveći dio nastave.

Vlatka Paunović
Objavljeno: 26. 11. 2013. u 14:45
Uređeno: 26. 11. 2013. u 14:47
Vlatka Paunović
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: info.hvu@morh.hr
http://www.morh.hr
http://hvu.morh.hr

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb