Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Predstavljanje Leksikona i Strategosa...

Leksikon vojno-obrambenoga i sigurnosno-obavještajnog nazivlja i drugi broj znanstvenog časopisa Strategos predstavljeni su u srijedu, 13. prosinca 2017. godine na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Predstavljanju leksikona i časopisa nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Dragutin Repinc, predstavnik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske Zrinko Petener,  pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ Antun Vujić, predstavnici sveučilišne i znanstvene zajednice, djelatnici HVU-a i polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić".

Više informacija o održanom događaju pročitajte u nastavku obavijesti.

Izvor:MORH

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Dragutin Repinc čestitao je pripadnicima HVU-a na postignućima koja se ostvaruju na Učilištu s naglaskom na provedbi projekta Leksikona koji će biti koristan za osoblje uključeno u izradu strateških dokumenta kao i ostaloj zainteresiranoj publici i budućim korisnicima te na izdavanju drugog broja Strategosa.

General Barić istaknuo je da su ove publikacije dio u nizu projekata koji su se realizirali na Hrvatskom vojnom učilištu tijekom godine. "Ove publikacije čine nas posebno ponosnima jer su obje izravna potpora razvoju znanstvenog polja vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeća. Također, obje publikacije u velikoj su mjeri realizirane u suradnji s partnerima i kolegama iz znanstvene i sveučilišne zajednice u zemlji i inozemstvu", rekao je general Barić.  

Leksikon vojno-obrambenoga i sigurnosno-obavještajnoga nazivlja još je u izradi, a prva faza njegove realizacije je završena. Identificirani su nazivi koji će biti obrađeni, provedena je obrada unutar ustrojstvenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH i započeta je leksikografska obrada u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža". Cilj je standardizirati nazive koji se koriste u području vojnih znanosti, nacionalne obrane, dijelom i nazive iz područja međunarodnih odnosa te organizacijskih znanosti koji se koriste u širem kontekstu nacionalne sigurnosti.

Znanstveni časopis Strategos kao projekt pokrenut je 2016. godine, a u ožujku 2017. godine izašao je prvi broj. Časopis je pokrenut pri Centru za obrambene i strateške studije "Janko Bobetko" HVU-a gdje je i uredništvo časopisa.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 14. 12. 2017. u 14:21
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: kadet@unizg.hr
http://www.morh.hr

HVU - Hrvatsko vojno učilište

 

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

Vojno pomorstvo
Sveučilište u Splitu,
Poljička cesta 35, 21000 Split


 
MORH
28. 11. 2023. u 08:53