Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Sudjelovanje kadeta 2. godine Vojnog...

Kadeti druge godine sveučilišnog preddiplomskog studijskog programa Vojnog vođenja i upravljanja, ks Lana Jurendić i ks Filip Malenica, sudjelovali su u međunarodnome projektu “Telecollaboration and intercultural self-awareness development: PT and HR academies working towards the same goal" zajedno s kadetima druge godine integriranoga sveučilišnoga studija  Administracije Nacionalne republikanske garde s Academie Militar u Amadori, Portugalska Republika. Projekt je trajao dva mjeseca u kojima su kadeti međusobno komunicirali putem digitalnih platformi razmjenjujući potrebne informacije o studiranju, obuci, tradiciji i običajima na obje vojne institucije. U četvrtak, 26. svibnja 2022., kadeti su prikazali svojim kolegama s iste godine završne prezentacije o pojedinim aspektima studiranja, obuke i svakodnevnoga života kadeta s obje institucije i to putem digitalne platforme Zoom. Osim toga, nakon prezentacija nekoliko je kadeta u Amadori i Zagrebu imalo prilike i postaviti i pitanja vezano za studiranje na partnerskoj instituciji.  Treba napomenuti da je suradnja dvaju institucija počela 2020. kada su kadeti također sudjelovali u međunarodnome projektu uz pomoć i moderiranje istih profesorica engleskoga jezika, dr.sc. Sofie Menezes i mr.sc. Maje Ivanović.

Cilj najnovijega projekta bio je osim razvoja vještina govorenja i pisanja na engleskome jeziku, te prezentacijskih vještina produbiti i znanje o drugoj instituciji vezano za povijest, tradiciju i običaje kao i svakodnevni život i rad. Osim toga, cilj je bio i produbljivanje kritičkog promišljanja vezano za potencijalne probleme koji mogu nastati prilikom međukulturalne komunikacije.  Naime, kadeti su se uz pomoć vođenja dnevnika nakon svakoga susreta trebali kritički osvrnuti i na izazove na koje su nailazili tijekom komuniciranja na engleskome jeziku putem Zoom video poziva. Na kraju su projekta svi sudionici ispunili i relevantne upitnike koji mjere razinu međukulturalne osviještenosti. 

mr. sc. Maja Ivanović

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 7. 6. 2022. u 10:36
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: kadet@unizg.hr
http://www.morh.hr

HVU - Hrvatsko vojno učilište

 

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

Vojno pomorstvo
Sveučilište u Splitu,
Poljička cesta 35, 21000 Split