Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Završna vježba u Gardijsko...

U okviru predmeta Vojno-stručna praksa Veza, kadeti  4. godine studija Vojno inženjerstvo proveli su završnu vježbu ¨KADET 22¨ u razdoblju od 9. do 11. svibnja u  vojarni ¨Slavonski Sokolovi¨ Vinkovci.

Kadete je primio brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade, sa suradnicima.

Priprema vježbe provodila se u razdoblju od 4. do 27. travnja, kada su se kadetima priključila i dva kadeta s Bugarske vojne nacionalne akademije.

Neposrednu materijalnu i organizacijsku potporu praktičnog dijela provedbe vježbe ¨KADET 22¨ dali su pripadnici satnije veze Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR).

Cilj završne vježbe bio je uspostava središta veze na glavnom zapovjednom mjestu manevarske bojne u obrambenoj operaciji te integracija radio i žičnih veza s informacijskim servisima na zapovjednom mjestu. Sudjelujući u vježbi, kadeti su stekli teorijska i praktična znanja o načinu planiranja, organiziranja i održavanja neprekidnosti komunikacijskih i informacijskih kanala u potpori rada zapovjedništva namjenski organiziranih snaga manevarske bojne, kao i uspostavi taktičkih veza prema nadređenom zapovjedništvu brigade i podređenim zapovjednicima satnija i vodova.

Osim toga, kadeti su osvježili stečena teorijska i praktična znanja u organizaciji VHF mreže bojne, rukovanju HF i VHF uređajima, odabiru i postavljanju HF antena te uporabi razmjestivog komunikacijskog paketa (RKP) kao KI osnovice na zapovjednom mjestu bojne/brigade.

U okviru priprema za završnu vježbu, kadeti su, osim toga, ponovili osnove uporabe taktičkog znakovlja u planiranju komunikacijsko-informacijskih sustava, a sudjelovali su i u provedbi tjednog pregleda tehničko-materijalnih sredstava postrojbe, s naglaskom na pregled i održavanje sredstava i sustava veze.

Kadete su na završnoj vježbi vodili pukovnik doc. dr. sc. Igor Štambuk, voditelj studija Vojno inženjerstvo i Zapovjednik vježbe, brigadir dipl. ing. Dražen Čovran, stručni suradnik na predmetu

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 27. 5. 2022. u 14:02
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: kadet@unizg.hr
http://www.morh.hr

HVU - Hrvatsko vojno učilište

 

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

Vojno pomorstvo
Sveučilište u Splitu,
Poljička cesta 35, 21000 Split


 
MORH