Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
   
Kadeti - vojni piloti
Selekcijsko letenje

Što je selekcijsko letenje?

Selekcijsko letenje predstavlja odabir kandidata za školovanje i obuku za zvanje vojnog pilota, pilota HRZ i PZO. Provodi se u vojarni „Zemunik“ kod Zadra i izvodi se na avionima „ZLIN Z 242L“.

Što sadržava?

Program selekcijskog letenja obuhvaća: program tehničke učionice; program primijenjene teorije i vježbe letenja sa nastavnikom letenja i ispitivačem.

Kroz program tehničke učionice izučava se opis aviona kroz pojedine sklopove, njegova uporaba i mjere sigurnosti te se na kraju polaže pismeni ispit.

Program primijenjene teorije obuhvaća sadržaje o eksploataciji aviona, izvođenju pojedinih manevara na zemlji i u zraku (voženje, polijetanje, slijetanje, zaokreti, akrobacije...) i mjere sigurnosti sa postupcima u izvanrednim okolnostima.

Vježbe letenja sadrže temeljne manevre avionom na zemlji i u zraku koje prvo pokazuje nastavnik letenja, potom ih kandidat uvježbava, a na kraju se provodi ispit sa ispitivačem koji procjenjuje stupanj usvojenosti pojedinih elemenata leta od strane kandidata i donosi ocjenu sposobnosti za školovanje za vojnog pilota.

Koliko traje?

Selekcijsko letenje se provodi u trajanju od pet tjedana i počinje odmah po izvršenom upisu na Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu smjer aeronautika – vojni pilot.

Kako izgleda radni dan?

Radni dan počinjem ustajanjem u 06.00 sati, doručkom i odlaskom u zrakoplovnu postrojbu gdje se provodi priprema za letenje i letenje do ručka. U popodnevnim satima kandidati imaju slobodno vrijeme za odmor i obavezno vrijeme za osobnu pripremu za letenje do večere. Radni dan završava poslije večere.

Subote i nedjelje su dani za odmor i sportske aktivnosti.

Svakim danom organiziran je poseban oblik prehrane prilagođen pilotima, a obuhvaća zajutrak, letački doručak, ručak i večeru.

Kakav je smještaj?

Svi kandidati su smješteni u dvokrevetnim sobama sa kupatilom i WC-om. Objekt za smještaj, pored soba, posjeduje internet priključak, čajnu kuhinju i salu za dnevni boravak. Objekt je namijenjen samo za smještaj kadeta. Kadetkinje su smještene u zasebne sobe.

Što ponijeti sa sobom?

 • Osobne dokumente:
  • Osobna iskaznica.
  • Zdravstvena knjižica.
  • Pribor za osobnu higijenu.
 • Sportsku opremu.
 • Civilnu odjeću i obuću.
 • Džeparac.
 • Novac za putnu kartu za povratak.

Što slijedi nakon selekcijskog letenja?

Nakon selekcijskog letenja se odlazi kućama, a potom po pozivu MORH-a slijedi odlazak na selekcijski KAMP koji ima za cilj navikavanje na život i rad u vojnoj postrojbi, a potom potpisivanje ugovora sa MORH-om i pristupanje u projekt KADET.

Što nije dozvoljeno?

 • Tijekom selekcijskog letenja nije dozvoljen odlazak iz Pilotske škole kući ili putovanja u druga mjesta bez posebne potrebe i dozvole pretpostavljenih.
 • Zabranjeno je upravljanje motornim vozilima i stopiranje.
 • Zabranjen je odlazak na kupanja.
 • Zabranjeno je primanje posjeta u objekt za smještaj kadeta.
 • Zabranjeno je unošenje hrane, alkohola ili drugih opijata u vojarnu.

Soba kadeta - pilota

Radni prostor u sobi kadeta - pilota

Kupaonica u sobi kadeta - pilota

Dnevni boravak u objektu za smještaj kadeta - pilota

"Trim kabinet" u okviru sportske dvorane