Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
   
Izbornik predmeta
Obrambeni sustavi i tehnologije
Šifra: 129376
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Krešimir Ćosić
Izvođači: Mate Gambiraža - Seminar
dr. sc. Ivan Kesedžić - Seminar
izv. prof. dr. sc. Siniša Popović - Seminar
Marko Šarlija - Seminar

izv. prof. dr. sc. Siniša Popović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je razumijevanje međuovisnosti znanosti i tehnologije te industrije i obrambenog sektora u državama članicama NATO-a i EU-a. Usvajaju se koncepti organizacijskog i projektnog upravljanja te sustavnog inženjerstva na izabranim primjerima razvoja složenih borbenih sustava.
Literatura:
  1. Materijali s predavanja: lekcije 1,2,3,4,...,13
  2. Ćosić, Krešimir. Strategy of Small Defence Oriented Enterprises in a Time of Defence Budget Downsizing – Croatian Case Study // Proceedings of NATO Advanced Research Workshop on Defence Related SME's Analysis and Description of Current Conditions / Fernando Duarte Carvalho (ur.). Madeira : IOS Press, 2002. Str. 9-17.
  3. Ćosić, Krešimir. Strateški značaj tehnološkog sektora u modernizaciji industrije naoružanja i vojne opreme i gospodarskom rastu i razvoju Republike Hrvatske // Ekonomska politika Hrvatske u 2011. godini: Izlazak iz recesije ili daljnja stagnacija? - zbornik radova / Galetić, Lovorka ; Jurčić, Ljubo ; Lovrinčević, Željko ; Mlinarević, Mladen ; Perić, Jože ; Teodorović, Ivan ; Vedriš, Mladen ; Vojnić, Dragomir ; Vouk, Rudolf (ur.). Hrvatsko društvo ekonomista, 2011. 309-325
  4. Ćosić, Krešimir; Fabac, Robert. Gospodarski rast, tehnološki razvitak i suvremeno obrazovanje. // Ekonomski pregled. 52 (2001) , 5-6; 516.-544.
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Inženjerija
Obavezni predmet - Redovni smjer - Motrenje i navođenje
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nuklearno biološko kemijska obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Oklopništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pješaštvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Protuzračna obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Tehnička služba
Obavezni predmet - Redovni smjer - Topništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Veza
Termini konzultacija:

Objavljeni su bodovi iz seminara te završnog ispita (pod karticom "Ocjenjivanje"), kao i već ranije poznati bodovi iz 1. kolokvija. Također su objavljeni ukupni bodovi ostvareni na predmetu i pripadajuće ocjene (bodovni pragovi su: 50 za dovoljan, 60 za dobar, 75 za vrlo dobar i 90 za izvrstan). Molim što prije javite na e-mail sinisa.popovic@fer.hr ako:

  • ne vidite objavljene bodove/ocjene ili ste uočili da je došlo do bilo kakvih pogrešaka, i/ili
  • želite pogledati svoj završni ispit s bodovanjem pojedinačnih zadataka (dogovorit ćemo se za idući tjedan zbog praznika), i/ili
  • odbijate pozitivnu ocjenu ostvarenu na predmetui/ili
  • želite pisati prvi ispitni rok.

Osobe koje mi ne jave da odbijaju pozitivnu ocjenu suglasne su da im se ta ocjena upiše u ISVU kada sustav bude pretakao ocjene i bodove.   

Prvi ispitni rok održat će se u utorak 28. lipnja u 12:00 sati u prostoriji 145/58. Ispitni rok zamjenjuje bodove 1. kolokvija i završnog ispita te stoga pokriva gradivo 1. kolokvija i završnog ispita i pitanja će biti koncipirana na isti način. Pristupnike molim da si prije ispita osiguraju prazne papire na koje će pisati odgovore. Ponavljam, ako želite pisati ovaj ispitni rok, nužno je da mi to javite na e-mail, jer ja to ne mogu znati, s obzirom da su svi kadeti automatski u sustavu ISVU prijavljeni za ovaj rok, a velika većina najvjerojatnije neće pisati ovaj ispit. Ovaj e-mail mi je nužan bez obzira na to da li ste na predmetu odbili pozitivnu ocjenu ili dobili negativnu ocjenu, jer svatko ima pravo birati rok na koji će izići i taj rok ne mora biti prvi po redu. Ako ne dobijem nijedan e-mail od kadeta da žele pisati prvi ispitni rok, onda neću pripremiti zadatke za termin prvog ispitnog roka.  

 

Siniša Popović
Objavljeno: 16. 6. 2022. u 08:51
Uređeno: 16. 6. 2022. u 08:53
Siniša Popović
Popis obavijesti