Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
   
Izbornik predmeta
Obrambeni sustavi i tehnologije
Šifra: 129376
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Krešimir Ćosić
Izvođači: Mate Gambiraža - Seminar
dr. sc. Ivan Kesedžić - Seminar
izv. prof. dr. sc. Siniša Popović - Seminar
Marko Šarlija - Seminar

izv. prof. dr. sc. Siniša Popović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je razumijevanje međuovisnosti znanosti i tehnologije te industrije i obrambenog sektora u državama članicama NATO-a i EU-a. Usvajaju se koncepti organizacijskog i projektnog upravljanja te sustavnog inženjerstva na izabranim primjerima razvoja složenih borbenih sustava.
Literatura:
 1. Materijali s predavanja: lekcije 1,2,3,4,...,13
 2. Ćosić, Krešimir. Strategy of Small Defence Oriented Enterprises in a Time of Defence Budget Downsizing – Croatian Case Study // Proceedings of NATO Advanced Research Workshop on Defence Related SME's Analysis and Description of Current Conditions / Fernando Duarte Carvalho (ur.). Madeira : IOS Press, 2002. Str. 9-17.
 3. Ćosić, Krešimir. Strateški značaj tehnološkog sektora u modernizaciji industrije naoružanja i vojne opreme i gospodarskom rastu i razvoju Republike Hrvatske // Ekonomska politika Hrvatske u 2011. godini: Izlazak iz recesije ili daljnja stagnacija? - zbornik radova / Galetić, Lovorka ; Jurčić, Ljubo ; Lovrinčević, Željko ; Mlinarević, Mladen ; Perić, Jože ; Teodorović, Ivan ; Vedriš, Mladen ; Vojnić, Dragomir ; Vouk, Rudolf (ur.). Hrvatsko društvo ekonomista, 2011. 309-325
 4. Ćosić, Krešimir; Fabac, Robert. Gospodarski rast, tehnološki razvitak i suvremeno obrazovanje. // Ekonomski pregled. 52 (2001) , 5-6; 516.-544.
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Inženjerija
Obavezni predmet - Redovni smjer - Motrenje i navođenje
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nuklearno biološko kemijska obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Oklopništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pješaštvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Protuzračna obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Tehnička služba
Obavezni predmet - Redovni smjer - Topništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Veza
Termini konzultacija:
Obavijesti

Na stranici predmeta objavljeni su bodovi i ocjene ostvarene na 2. ispitnom roku, koji je održan 5. srpnja 2022. Molim javite što prije na e-mail sinisa.popovic@fer.hr:

 • ako želite odbiti pozitivnu ocjenu ostvarenu na ovom ispitnom roku;
 • ako ste uočili bilo kakvu pogrešku u objavljenim bodovima/ocjenama;
 • ako želite dogovoriti termin uvida u bodovanje pojedinačnih zadataka na ispitu.

U izostanku e-mailova o odbijanju ocjena, pozitivne ocjene ostvarene na ovom ispitnom roku bit će pretočene u ISVU sustav i zaključene 7. srpnja 2022. iza 14 sati.  

Siniša Popović
Objavljeno: 5. 7. 2022. u 12:56
Siniša Popović

Objavljeni su bodovi iz seminara te završnog ispita (pod karticom "Ocjenjivanje"), kao i već ranije poznati bodovi iz 1. kolokvija. Također su objavljeni ukupni bodovi ostvareni na predmetu i pripadajuće ocjene (bodovni pragovi su: 50 za dovoljan, 60 za dobar, 75 za vrlo dobar i 90 za izvrstan). Molim što prije javite na e-mail sinisa.popovic@fer.hr ako:

 • ne vidite objavljene bodove/ocjene ili ste uočili da je došlo do bilo kakvih pogrešaka, i/ili
 • želite pogledati svoj završni ispit s bodovanjem pojedinačnih zadataka (dogovorit ćemo se za idući tjedan zbog praznika), i/ili
 • odbijate pozitivnu ocjenu ostvarenu na predmetui/ili
 • želite pisati prvi ispitni rok.

Osobe koje mi ne jave da odbijaju pozitivnu ocjenu suglasne su da im se ta ocjena upiše u ISVU kada sustav bude pretakao ocjene i bodove.   

Prvi ispitni rok održat će se u utorak 28. lipnja u 12:00 sati u prostoriji 145/58. Ispitni rok zamjenjuje bodove 1. kolokvija i završnog ispita te stoga pokriva gradivo 1. kolokvija i završnog ispita i pitanja će biti koncipirana na isti način. Pristupnike molim da si prije ispita osiguraju prazne papire na koje će pisati odgovore. Ponavljam, ako želite pisati ovaj ispitni rok, nužno je da mi to javite na e-mail, jer ja to ne mogu znati, s obzirom da su svi kadeti automatski u sustavu ISVU prijavljeni za ovaj rok, a velika većina najvjerojatnije neće pisati ovaj ispit. Ovaj e-mail mi je nužan bez obzira na to da li ste na predmetu odbili pozitivnu ocjenu ili dobili negativnu ocjenu, jer svatko ima pravo birati rok na koji će izići i taj rok ne mora biti prvi po redu. Ako ne dobijem nijedan e-mail od kadeta da žele pisati prvi ispitni rok, onda neću pripremiti zadatke za termin prvog ispitnog roka.  

 

Siniša Popović
Objavljeno: 16. 6. 2022. u 08:51
Uređeno: 16. 6. 2022. u 08:53
Siniša Popović

Prezentacije 14. lipnja počinju u 9:00 sati, tj. pola sata ranije nego što je bilo objavljeno u prethodnoj obavijesti. Prostorija ostaje ista, 37/48. Ako još eventualno ima osoba koje mi nisu dostavile svoju prezentaciju, molim ih da ju pošalju e-mailom što je moguće prije. 

Siniša Popović
Objavljeno: 13. 6. 2022. u 09:38
Siniša Popović

Prezentacije seminara održat će se u 2 termina:

 • Ponedjeljak, 6. lipnja 2022. od 9:30 do 13:30 sati (15-16 prezentacija) u amfiteatru 43/58 
 • Utorak, 14. lipnja 2022. od 9:30 do 12:45 (12-13 prezentacija) u dvorani 37/58

Očekuju se prezentacije u trajanju 10-12 minuta te se svatko treba strogo pridržavati predviđenog trajanja prezentacije. 

Molim dežurnoga kadeta da u kontaktu sa svim kadetima napravi popis osoba koje će održati prezentacije 6. lipnja i dostavi mi taj popis e-mailom najkasnije u petak, 3. lipnja do 16:00 (To: sinisa.popovic@fer.hr + Cc: svim kadetima).

Osobe koje budu na popisu za prezentacije 6. lipnja trebaju mi poslati svoje prezentacije e-mailom do nedjelje 5. lipnja u 19:00 sati (To: sinisa.popovic@fer.hr), da ih prebacim na računalo kako ne bismo gubili vrijeme na preštekavanje USB-ova na dan prezentacije. 

Osobe koje neće biti na popisu za prezentacije 6. lipnja održat će svoje prezentacije u gore navedenom terminu 14. lipnja i trebaju mi poslati svoje prezentacije e-mailom do nedjelje 12. lipnja u 19:00 sati (To: sinisa.popovic@fer.hr). 

Siniša Popović
Objavljeno: 1. 6. 2022. u 13:26
Uređeno: 1. 6. 2022. u 13:28
Siniša Popović

Sukladno informaciji danoj na predavanju 24. svibnja 2022., predavanje 31. svibnja 2022. neće se održati zbog službenog puta nastavnika iz ovoga predmeta.

Siniša Popović
Objavljeno: 31. 5. 2022. u 08:17
Siniša Popović

Završni ispit održat će se u utorak 14. lipnja 2022. u prostoriji 136/58 prema službeno objavljenom rasporedu ispita. Početak ispita predviđen je za 13:30 sati, nakon što završimo prezentacije seminara i ručak.

Materijal za pripremu završnog ispita nalazi se u Repozitoriju, mapa Predavanja, datoteka "7-13 ISS VR".

Na ispit treba donijeti vlastite prazne papire

Siniša Popović
Objavljeno: 28. 5. 2022. u 13:13
Uređeno: 1. 6. 2022. u 13:34
Siniša Popović

Sukladno razgovorima na nastavi 3. svibnja navodim sljedeće informacije:

 1. U Repozitoriju materijala, mapi Seminari, ažuriran je dokument "Odabrane i raspoložive teme seminara". Molim sve ako eventualno primijete neku pogrešnu informaciju o dodijeljenim temama da mi to što prije jave na e-mail: sinisa.popovic@fer.hr
 2. Molim isključivo osobe koje još nisu odabrale svoju temu (nalaze na slideu 7 u gore navedenom dokumentu) da što prije odaberu svoju temu između ponuđenih ili predlože vlastitu - ovim osobama poslao sam o tome poseban e-mail na koji trebaju odgovoriti.
 3. Sve osobe koje još nisu poslale inicijalnu literaturu nastavnicima molim da to učine što prije na način kako je rečeno u prethodnoj obavijesti.
 4. Nepotrebno je posebno naglašavati da svi trebaju raditi na pripremi svog seminara za prezentaciju.
Siniša Popović
Objavljeno: 5. 5. 2022. u 09:18
Uređeno: 5. 5. 2022. u 09:29
Siniša Popović

Sukladno informacijama sa zadnjeg predavanja, svi kadeti do nastave u utorak 3. svibnja 2022. trebaju glede svojih odabranih/uvjetno prihvaćenih tema poslati nastavnicima inicijalno prikupljenu literaturu koju pronađu na Googleu/Google Scholaru (u pretraživanju koristite ključne riječi iz naslova teme i eventualne druge karakteristične termine za koje znate da će sigurno biti sastavni dio vašeg seminara). Imena kadeta i njihovih odabranih/uvjetno prihvaćenih tema nalaze se u Repozitoriju u mapi "Seminari", dokument "Odabrane i raspolozive teme seminara" koji smo više puta pokazivali na nastavi. 

Literaturu treba poslati e-mailom sljedećeg oblika:

To: kresimir.cosic@fer.hr, sinisa.popovic@fer.hr, ivan.kesedzic@fer.hr, mate.gambiraza@fer.hr

Subject: HVU OST seminar - Tema: "Naslov teme" 

Tekst poruke:

Literatura:

 • Link1
 • Link2 
 • Link3
 • Link4
 • Link5

Kadeti koji se još nisu odlučili za svoju temu prvo trebaju izabrati neku od naših predloženih tema ili predložiti vlastitu temu. Kako bismo izbjegli da dvije osobe izaberu istu našu predloženu temu, svi ovi kadeti već su dobili e-mail o izboru svojih tema te prilikom izbora teme trebaju postupati sukladno uputama u tom e-mailu. Nakon što kadet javi temu koju nitko nije prethodno zauzeo treba do nastave u utorak dostaviti svoju inicijalno prikupljenu literaturu na ovu temu, na način kako je prethodno opisano u ovoj obavijesti. 

Siniša Popović
Objavljeno: 30. 4. 2022. u 20:41
Siniša Popović

Rezultati se nalaze u repozitoriju, datoteka "OST 1. kolokvij rezultati". Uvide možemo obaviti danas u pauzi tijekom nastave.

Siniša Popović
Objavljeno: 19. 4. 2022. u 09:47
Siniša Popović

Sukladno objavljenom rasporedu, termin kolokvija je utorak 12. travnja 2022. u 12:00 sati, a kolokvij će se održati na HVU u prostorijama 41/58 i 43/58. Očekuju se pitanja dominantno u obliku multiple-choice, a predvidivo trajanje kolokvija je 60 minuta.

Gradivo se odnosi na sljedeće materijale objavljene u repozitoriju u mapi "Predavanja":

 • 1-6 Izabrani slideovi

 • Strateski znacaj tehnoloskog sektora

 • Strategy of small defence oriented enterprises

 • Design and implementation HiL simulator SACLOS (od početka članka do linije teksta "2.1. Mathematical models", od linije teksta "3. Hardware and software structure of the implemented HIL simulator" do linije teksta "3.1. DSP board with four TMS320C40", te zaključak/Conclusion članka)

Siniša Popović
Objavljeno: 6. 4. 2022. u 16:32
Uređeno: 6. 4. 2022. u 17:14
Siniša Popović

Sukladno razgovorima i informacijama na jučerašnjim predavanjima, molim sve kadete da nam pojedinačno što prije pošalju područja svojih interesa u svezi svojih tema za seminarski rad, na sljedeće e-mailove: kresimir.cosic@fer.hr, sinisa.popovic@fer.hr, ivan.kesedzic@fer.hr, mate.gambiraza@fer.hr, marko.sarlija@fer.hr.  

Kadeti koji su nam na jučerašnjem predavanju ostavili svoje e-mailove ne moraju reagirati na ovu obavijest, s obzirom da smo na predavanju dogovorili da ćemo ih izravno kontaktirati na e-mail. 

Siniša Popović
Objavljeno: 30. 3. 2022. u 09:50
Siniša Popović