Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
   
Izbornik predmeta
Obrambeni sustavi i tehnologije
Šifra: 129376
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Krešimir Ćosić
Izvođači: Ivan Kesedžić, mag. ing. inf. et comm. techn. - Seminar
doc. dr. sc. Siniša Popović - Seminar
Marko Šarlija - Seminar

doc. dr. sc. Siniša Popović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je razumijevanje međuovisnosti znanosti i tehnologije te industrije i obrambenog sektora u državama članicama NATO-a i EU-a. Usvajaju se koncepti organizacijskog i projektnog upravljanja te sustavnog inženjerstva na izabranim primjerima razvoja složenih borbenih sustava.
Literatura:
 1. Materijali s predavanja: lekcije 1,2,3,4,...,13
 2. Ćosić, Krešimir. Strategy of Small Defence Oriented Enterprises in a Time of Defence Budget Downsizing – Croatian Case Study // Proceedings of NATO Advanced Research Workshop on Defence Related SME's Analysis and Description of Current Conditions / Fernando Duarte Carvalho (ur.). Madeira : IOS Press, 2002. Str. 9-17.
 3. Ćosić, Krešimir. Strateški značaj tehnološkog sektora u modernizaciji industrije naoružanja i vojne opreme i gospodarskom rastu i razvoju Republike Hrvatske // Ekonomska politika Hrvatske u 2011. godini: Izlazak iz recesije ili daljnja stagnacija? - zbornik radova / Galetić, Lovorka ; Jurčić, Ljubo ; Lovrinčević, Željko ; Mlinarević, Mladen ; Perić, Jože ; Teodorović, Ivan ; Vedriš, Mladen ; Vojnić, Dragomir ; Vouk, Rudolf (ur.). Hrvatsko društvo ekonomista, 2011. 309-325
 4. Ćosić, Krešimir; Fabac, Robert. Gospodarski rast, tehnološki razvitak i suvremeno obrazovanje. // Ekonomski pregled. 52 (2001) , 5-6; 516.-544.
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Inženjerija
Obavezni predmet - Redovni smjer - Motrenje i navođenje
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nuklearno biološko kemijska obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Oklopništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pješaštvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Protuzračna obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Tehnička služba
Obavezni predmet - Redovni smjer - Topništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Veza
Termini konzultacija:
Obavijesti

Ocjene ostvarene na završnom ispitu i prvom ljetnom ispitnom roku upisane su u ISVU sustav. 

Drugi ispitni rok održat će se u utorak 30. lipnja u 12:00 sati u amfiteatru 145/58 a gradivo je, kao i za prvi ispitni rok, cjelokupno gradivo predmeta. Pristupnike molim da si prije ispita osiguraju prazne papire na koje će pisati odgovore.

Siniša Popović
Objavljeno: 23. 6. 2020. u 15:16
Uređeno: 23. 6. 2020. u 15:17
Siniša Popović

Sve osobe koje odbijaju pozitivnu ocjenu ostvarenu na predmetu neka što prije ovu informaciju jave na e-mail sinisa.popovic@fer.hr, jer će sve ocjene biti prenesene u ISVU sustav i zaključane u petak 19. lipnja iza 10 sati.

Siniša Popović
Objavljeno: 17. 6. 2020. u 10:46
Uređeno: 17. 6. 2020. u 10:47
Siniša Popović

Važna napomena: 14. lipnja u 10:30 sati napravljeni su ispravci nekoliko pogrešno upisanih ocjena te molim sve kadete da provjere i prijave ako postoje još kakvi lapsusi.

Objavljeni su bodovi iz završnog ispita (pod karticom "Ocjenjivanje"), kao i već ranije poznati bodovi iz online 1. kolokvija. Također su objavljeni ukupni bodovi ostvareni na predmetu i pripadajuće ocjene (bodovni pragovi su: 50 za dovoljan, 60 za dobar, 75 za vrlo dobar i 90 za izvrstan). Molim što prije javite na e-mail sinisa.popovic@fer.hr ako:

 • ne vidite objavljene bodove/ocjene ili ste uočili da je došlo do bilo kakvih pogrešaka, ili
 • želite pogledati svoj završni ispit s bodovanjem pojedinačnih zadataka, ili
 • odbijate pozitivnu ocjenu ostvarenu na predmetu, ili
 • želite pristupiti prvom ispitnom roku.

Prvi ispitni rok održat će se u utorak 16. lipnja u 12:00 sati u amfiteatru 145/58. Ispitni rok zamjenjuje bodove 1. kolokvija i završnog ispita te stoga pokriva gradivo 1. kolokvija i završnog ispita. Pitanja će biti esejskog tipa, a pristupnike molim da si prije ispita osiguraju prazne papire na koje će pisati odgovore.

 

 

Siniša Popović
Objavljeno: 14. 6. 2020. u 02:07
Uređeno: 14. 6. 2020. u 10:50
Siniša Popović

Sukladno javno objavljenom rasporedu, termin završnog ispita je utorak 9. lipnja u 8:00 sati, a ispit će se održati na HVU u amfiteatru 136/58. Ispit će biti s pitanjima esejskog tipa s predvidivim trajanjem do 90 minuta.

Gradivo ispita predstavljaju slideovi počevši sa slideom 55 i nadalje do kraja prezentacije koja je objavljena u repozitoriju materijala u mapi "Predavanja". Posebno, u završnom ispitu može se propitivati sposobnost rješavanja diferencijalnih jednadžbi drugog reda Eulerovom metodom, što je ilustrirano na slideu 55, kao i s time povezano postavljanje diferencijalnih jednadžbi za matematički model vrlo sličan pojednostavljenom primjeru interaktivne simulacije prikazanom na predavanjima (tj. kosi ili horizontalni hitac u xy-ravnini s eventualnom dodatnom horizontalnom silom).

Siniša Popović
Objavljeno: 27. 5. 2020. u 11:36
Uređeno: 27. 5. 2020. u 11:37
Siniša Popović

Kolokvij traje 45 minuta, a dostupan je na sustavu Merlin u utorak 19. svibnja od 11:00 do 12:00. To znači da će osobe koje ga započnu rješavati prije 11:15 sati imati punih 45 minuta, a ako netko započne u 11:20, onda će imati 40 minuta raspoloživih za rješavanje kolokvija.

Kolokvij nosi 35 bodova i sadrži 14 pitanja, među kojima se nalaze i 3 računska zadatka vezana uz Eulerovu metodu numeričke integracije. Za računske zadatke može vam biti korisno uz sebe imati papir, olovku i kalkulator.  

Svatko se na kolokvij treba prijaviti sa šifrom "OSTkolokvij" i zatim samostalno, bez prepisivanja, riješiti sva postavljena pitanja te završiti kolokvij klikanjem odgovarajućeg gumba "Predaj sve i završi". Nakon isteka perioda raspoloživosti kolokvija, tj. iza 12:00 sati, kolokvij će svakom pojedincu dati informacije o bodovima te točnim i netočnim odgovorima - da biste vidjeli ove informacije potrebno je nakon završetka kolokvija ne zatvoriti stranicu preglednika te ju zatim nakon 12:00 sati refreshati. 

U slučaju da bi nekome nakratko "pukla" internetska veza tijekom rješavanja kolokvija, ne treba paničariti - samo ne zatvarajte stranicu kolokvija i osvježite ju kada se veza ponovno uspostavi - trebali biste na taj način moći nastaviti normalno raditi na mjestu gdje ste bili prije "pucanja" veze.  

Važne napomene: 

 • Prije kolokvija provjerite da su datum i vrijeme na vašim računalima ispravno podešeni.
 • Kolokvij je najsigurnije polagati preko računala a ne preko mobitela, jer je moguće da se na mobitelu neki tipovi pitanja neće ispravno/čitljivo prikazati.
 • Kolokvij ne dopušta povratak na ranija pitanja, što znači da pitanja treba odgovarati po redu (ne ih preskakati jer povratka nazad nema).
 • Neka pitanja u kolokviju mogu imati i više od jednog točnog ponuđenog odgovora. Na takvim pitanjima može se ostvariti maksimalan broj bodova samo ako se među ponuđenim odgovorima označe svi odgovori koji su točni i nijedan koji je netočan.
 • U kolokviju nema pitanja koja nose negativne bodove. 
 • U 12:00 sati bit ću kratko dostupan na MS Teamsu te molim sve osobe koje eventualno naiđu na tehničke probleme da mi se tada jave ili da mi neposredno nakon kolokvija pošalju kratku e-mail poruku o problemu s kojim su se suočili.     
 • Rezultati kolokvija svakom pojedincu dostupni su odmah nakon 12:00 sati. Ako budete smatrali da je došlo do nekih grešaka u automatskom bodovanju, pošaljite mi e-mail o tome pa po potrebi možemo dogovoriti termin na MS Teamsu kako bismo razrješili problem.  
Siniša Popović
Objavljeno: 19. 5. 2020. u 08:40
Siniša Popović

Sukladno dogovoru s dežurnom kadetkinjom Ložnjak, probni test će započeti danas (petak) u 16:15 a ne u 16:00, zbog predavanja koje vam traje točno do 16:00, te će biti raspoloživ do 16:45 sati. Test je definiran u sustavu Merlin u okviru e-kolegija "Obrambeni sustavi i tehnologije" i trebali biste mu moći pristupiti preko poveznice "Probni online test" koju ćete naći na naslovnici ovog e-kolegija. Nakon klikanja na ovu poveznicu, svatko će morati upisati sljedeću šifru kako bi započeo rješavanje testa: probaOSTkolokvij. Nije moguće započeti rješavati test prije 16:15 sati.

U testu ukratko testiramo mogućnosti online tehnologije, koje se odnose na zadavanje nekoliko različitih tipova pitanja, prikupljanja i bodovanja odgovora, pa većina zadanih pitanja zapravo nije vezana uz gradivo predmeta. Detaljnije upute za ovaj probni online test dobit ćete kada kliknete na navedenu poveznicu. Predlažem da nakon 16:45 sati na MS Teams sastanku svi zainteresirani sa mnom prokomentiraju svoje dojmove i eventualne poteškoće (otvorit ću sastanak na MS Teamsu i biti na njemu prijavljen da možemo razgovarati nakon što svi završe test i pogledaju rezultate).

Dodatne važne napomene

 • Bodovi na probnom testu ne broje se za ocjenu na predmetu.
 • Probni test, te svakako pravi kolokvij, najsigurnije je polagati preko računala a ne preko mobitela.

 

Siniša Popović
Objavljeno: 15. 5. 2020. u 10:52
Uređeno: 15. 5. 2020. u 13:13
Siniša Popović

Sukladno dogovoru na nastavi prošli tjedan, termin kolokvija je utorak 19. svibnja u 11 sati.

Gradivo kolokvija predstavljaju slideovi 1-54 u prezentaciji objavljenoj u repozitoriju materijala u mapi "Predavanja". Posebno, u ovom kolokviju neće se propitivati sposobnost rješavanja diferencijalnih jednadžbi drugog reda Eulerovom metodom, što je ilustrirano na slideu 55.

Kolokvij se planira održati kroz sustav Merlin, te ćemo u petak pokušati napraviti kratku probu, a točan termin za probu izravno ćemo dogovoriti. 

Siniša Popović
Objavljeno: 12. 5. 2020. u 09:30
Uređeno: 12. 5. 2020. u 10:41
Siniša Popović

U suradnji s kd Ložnjak, upravo smo uspješno istestirali mogućnost online nastave preko MS Teams sustava te ćemo sutra u 11:00 održati nastavu primjenom ovog sustava. Stoga sam sve kadete na predmetu dodao u tim "Vojni OST online nastava" te vas molim da poklikate ono što vam je došlo na e-mail. To je potrebno kako biste se sutra mogli povezati na poziv koji ću uputiti svim članovima ovog tima oko 10:45 sati, jer ćemo u okviru toga održati nastavu (način će biti isti kao prošli puta, tj., imat ćemo Powerpoint slideove, audio vezu i chat, ali molim vas da si pripremite i papir i olovku sa strane jer će trebati povremeno nešto i šarati/rješavati na papiru). 

Siniša Popović
Objavljeno: 30. 3. 2020. u 17:14
Uređeno: 30. 3. 2020. u 17:15
Siniša Popović

Nakon provedenih međusobnih konzultacija nastavnika na predmetu Obrambeni sustavi i tehnologije, kolokvij se odgađa do daljnjega s obzirom na objektivne teškoće u provedbi kolokvija zbog situacije s koronavirusom.

Siniša Popović
Objavljeno: 27. 3. 2020. u 16:26
Siniša Popović

Sukladno jučerašnjem dogovoru, upravo sam u repozitoriju materijala u mapi Predavanja, objavio PDF koji sadrži do sada obrađene teme iz područja interaktivnih simulacijskih sustava, kao i teme koje nismo uspjeli jučer obraditi zbog tehničkih problema s online sustavom, a koje se odnose na tehnologije dvojne namjene i neke osnovne definicije i koncepte u svezi s interaktivnim simulacijama.

Siniša Popović
Objavljeno: 25. 3. 2020. u 17:03
Siniša Popović

Poštovani kadeti, s obzirom na situaciju glede koronavirusa u međuvremenu smo istražili mogućnosti za provedbu online nastave koje nudi Srce, te predlažem da danas (utorak, 24. ožujka) u 11:00 sati održimo online predavanje u obliku webinara. U tom smislu, potrebno je da svatko na svom laptopu u internetski preglednik unese sljedeću adresu, koja predstavlja virtualnu sobu u kojoj će se održati današnje predavanje:

https://connect.srce.hr/vojni_ost/

Vjerojatno će vas sustav zatim tražiti da instalirate Adobe Connect ako već nije instaliran na vašem laptopu, pa to učinite jer taj alat omogućuje provedbu online predavanja. Kada uspješno pristupite sustavu, ja bih vas trebao vidjeti, pa ćemo onda dalje komunicirati putem chata i audio veze (ako zvuk bude trebalo dodatno podesiti, to cemo uciniti na licu mjesta). U nadi da ce sve uspjesno funkcionirati danas, lijep pozdrav do online predavanja. 

Siniša Popović
Objavljeno: 24. 3. 2020. u 09:54
Uređeno: 24. 3. 2020. u 09:54
Siniša Popović