Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
   
Izbornik predmeta
Obrambeni sustavi i tehnologije
Šifra: 129376
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Krešimir Ćosić
Izvođači: Ivan Kesedžić, mag. ing. inf. et comm. techn. - Seminar
MIrko Kokot, mag. ing. el. techn. inf. - Seminar
Igor Mijić - Seminar
doc. dr. sc. Siniša Popović - Seminar
Marko Šarlija - Seminar

doc. dr. sc. Siniša Popović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je razumijevanje međuovisnosti znanosti i tehnologije te industrije i obrambenog sektora u državama članicama NATO-a i EU-a. Usvajaju se koncepti organizacijskog i projektnog upravljanja te sustavnog inženjerstva na izabranim primjerima razvoja složenih borbenih sustava.
Literatura:
 1. Materijali s predavanja: lekcije 1,2,3,4,...,13
 2. Ćosić, Krešimir. Strategy of Small Defence Oriented Enterprises in a Time of Defence Budget Downsizing – Croatian Case Study // Proceedings of NATO Advanced Research Workshop on Defence Related SME's Analysis and Description of Current Conditions / Fernando Duarte Carvalho (ur.). Madeira : IOS Press, 2002. Str. 9-17.
 3. Ćosić, Krešimir. Strateški značaj tehnološkog sektora u modernizaciji industrije naoružanja i vojne opreme i gospodarskom rastu i razvoju Republike Hrvatske // Ekonomska politika Hrvatske u 2011. godini: Izlazak iz recesije ili daljnja stagnacija? - zbornik radova / Galetić, Lovorka ; Jurčić, Ljubo ; Lovrinčević, Željko ; Mlinarević, Mladen ; Perić, Jože ; Teodorović, Ivan ; Vedriš, Mladen ; Vojnić, Dragomir ; Vouk, Rudolf (ur.). Hrvatsko društvo ekonomista, 2011. 309-325
 4. Ćosić, Krešimir; Fabac, Robert. Gospodarski rast, tehnološki razvitak i suvremeno obrazovanje. // Ekonomski pregled. 52 (2001) , 5-6; 516.-544.
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Inženjerija
Obavezni predmet - Redovni smjer - Motrenje i navođenje
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nuklearno biološko kemijska obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Oklopništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pješaštvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Protuzračna obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Tehnička služba
Obavezni predmet - Redovni smjer - Topništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Veza
Termini konzultacija:
Obavijesti

Rezultati 2. ispitnog roka objavljeni su u online sustavu (pod "Provjere znanja"). Uvid u ispite održat će se u srijedu 3. srpnja u 9:00 sati u uredu doc. Popovića na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, zgrada C, 2. kat (pozvoniti na zvono Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju). Osobe koje eventualno odbijaju pozitivnu ocjenu ostvarenu na 2. ispitnom roku neka što prije ovu informaciju jave doc. Popoviću na e-mail, jer će nakon uvida sve pozitivne ocjene ostvarene na predmetu biti prenesene u ISVU sustav i zaključene.

Siniša Popović
Objavljeno: 2. 7. 2019. u 14:18
Siniša Popović

Rezultati 1. ispitnog roka objavljeni su u online sustavu (pod "Provjere znanja"). Uvid u ispite održat će se u srijedu 19. lipnja u 16:30 sati u uredu doc. Popovića na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, zgrada C, 2. kat (pozvoniti na zvono Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju). Osobe koje eventualno odbijaju pozitivnu ocjenu ostvarenu na 1. ispitnom roku neka što prije ovu informaciju jave doc. Popoviću na e-mail, jer će nakon uvida sve pozitivne ocjene ostvarene na predmetu biti prenesene u ISVU sustav i zaključene.

Osobe koje planiraju pristupiti 2. ispitnom roku (2. srpnja 2019.) neka obavijeste e-mailom doc. Popovića, kako bi pripremio odgovarajući broj primjeraka ispita.

Siniša Popović
Objavljeno: 18. 6. 2019. u 16:51
Uređeno: 19. 6. 2019. u 15:00
Siniša Popović

Svaki ispitni rok pokrivat će gradivo 1. kolokvija i završnog ispita te će stoga zamjenjivati bodove ostvarene na 1. kolokviju i završnom ispitu.

Lijepo molim sve osobe koje odbijaju pozitivnu ocjenu ostvarenu na predmetu da ovu informaciju što prije jave na e-mail sinisa.popovic@fer.hr ako to već nisu prethodno učinile. Nakon održavanja ispitnog roka 18. lipnja, u službenu ISVU evidenciju ocjena na predmetu unijet ćemo sve pozitivne ocjene koje nisu eksplicitno odbijene na ovaj način, te je iz ovoga razloga važno na vrijeme znati tko odbija svoju ocjenu.

Siniša Popović
Objavljeno: 17. 6. 2019. u 12:02
Siniša Popović

Objavljeni su bodovi iz završnog ispita u online sustavu (pod "Provjere znanja"). Uvid u završne ispite održat će se u petak 14. lipnja u 11 sati u uredu doc. Popovića na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, zgrada C, 2. kat (pozvoniti na zvono Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju). Isto tako, sada su u online sustav kao "Provjere znanja" uneseni i svi već ranije poznati bodovi (1. kolokvij, seminar), te ukupna suma bodova i ocjene na predmetu (pragovi su: 50 za dovoljan, 60 za dobar, 75 za vrlo dobar i 90 za izvrstan). Molimo prijavite na e-mail sinisa.popovic@fer.hr ako ne vidite objavljene bodove/ocjene ili ste uočili da je došlo do bilo kakvih pogrešaka.

Siniša Popović
Objavljeno: 13. 6. 2019. u 15:12
Uređeno: 13. 6. 2019. u 15:55
Siniša Popović

Završni ispit će se održati u utorak, 11. 6. 2019. s početkom u 11:00 sati u amfiteatru 136/58. Ispit će trajati 90 minuta, a pitanja će biti esejskog tipa. Na ispit je potrebno donijeti pribor za pisanje i vlastite prazne papire. 

Gradivo obuhvaća materijal "Teme seminarskih radova 2018-19",  koji je objavljen u repozitoriju u mapi Seminari, i to njegove sljedeće dijelove:

 • Iz bloka "Modernizacija protuoklopnih vođenih raketnih sustava u OS RH": slideovi 5-7, 14-17
 • Iz bloka "Analiza fizioloških značajki za procjenu rezilijentnosti na stres": slideovi 24-42
 • Iz bloka "Analiza glasovnih značajki za procjenu rezilijentnosti na stres": slideovi 48-57
 • Iz bloka "Analiza okulometrijskih značajki za procjenu rezilijentnosti na stres": slideovi 66-71, 73-76, 79-80
 • Iz bloka "Analiza fMRI i fNIRS značajki za procjenu rezilijentnosti na stres": slideovi 83-98
Siniša Popović
Objavljeno: 31. 5. 2019. u 17:10
Siniša Popović

Prezentacije seminara svih kadetskih timova održat će se u srijedu, 29. svibnja 2019. godine u 13.30 sati u amfiteatru 35/58. Svi kadeti su dužni biti na svim prezentacijama, te se od svakog tima očekuje prezentacija u trajanju do 10 minuta u kojoj sudjeluju svi članovi tima. Prezentacije je najbolje donijeti na USB-u. Redoslijed prezentacija odgovarat će rednim brojevima tema: Tema 1, Tema 2, Tema 3 itd.

Siniša Popović
Objavljeno: 27. 5. 2019. u 09:49
Uređeno: 27. 5. 2019. u 11:06
Siniša Popović

 

U repozitoriju materijala nalazi se prezentacija s popisom tema vaših seminara (Materijali > Seminari > Teme seminara). Za svaku temu naveden je naslov, upute, kao i nekoliko članaka na engleskom jeziku vezanih uz temu, koji se isto tako nalaze u repozitoriju zapakirani u ZIP datoteke "Tema 1", "Tema 2" itd. (mapa "Paketi inicijalne literature"). Od vas se očekuje da nakon izbora željene teme (postupak izbora teme opisan je ispod) pogledate članke prema uputama navedenim za vašu izabranu temu, kao i dodatnu relevantnu literaturu na Googleu, i napravite Powerpoint prezentaciju 10-15 slideova u trajanju 10 minuta. Planirani datum održavanja prezentacije je u zadnjem terminu nastave, odnosno utorak 21. svibnja, te na svim prezentacijama trebaju biti nazočni svi kadeti. Svaki kadetski tim treba imenovati svog voditelja koji će voditi prezentaciju u kojoj trebaju sudjelovati i ostali članovi tima. 

Postupak izbora teme:

1. Morate odrediti kompletan kadetski tim i voditelja. Kadetski tim mora imati 3 člana;

2. Unutar tima morate se dogovoriti koju temu želite;

3. Jedna osoba iz vašeg tima obavezno mora napraviti Reply All na e-mail koji sam svima vama već poslao i navesti broj teme za koju se tim odlučio, te navesti imena i smjerove svih članova tima i istaknuti voditelja - npr.: 

"Tema 5

Tim: 

Ivo Ivić, smjer ..., voditelj

Marko Markić, smjer ...

Pero Perić, smjer ..."

4. Timu koji je prvi poslao ovakav e-mail za neku temu automatski pripada zatražena tema, a svi trebate pratiti na e-mailu koje teme su zauzete. Naglasimo još jednom: Za teme ne postoji mogućnost prijava pojedinaca već kompletnih timova.  

Do idućeg termina nastave, 30. travnja, očekuje se da na upravo opisani način budu prijavljeni svi kadetski timovi i njihovi izbori tema - treba biti ukupno 15 tročlanih timova - te ćemo na nastavi 30. travnja verificirati sastave timova i izbore tema.

Siniša Popović
Objavljeno: 26. 4. 2019. u 09:23
Uređeno: 26. 4. 2019. u 11:03
Siniša Popović

Na kolokvij je potrebno donijeti pribor za pisanje i vlastite prazne papire.

Kolokvij će trajati 90 minuta, a pitanja će biti esejskog tipa.

Gradivo obuhvaća sljedeće materijale, koji su objavljeni u repozitoriju u mapi Predavanja:

 • 1-4 Obrambena industrija, istrazivanje i razvoj

 • 5-6 Interaktivni simulacijski sustavi 

Siniša Popović
Objavljeno: 2. 4. 2019. u 17:52
Siniša Popović