Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
   
Izbornik predmeta
Obrambeni sustavi i tehnologije
Šifra: 129376
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Krešimir Ćosić
Izvođači: Ivan Kesedžić - Seminar
MIrko Kokot - Seminar
Igor Mijić - Seminar
Siniša Popović - Seminar
Marko Šarlija - Seminar

Siniša Popović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je razumijevanje međuovisnosti znanosti i tehnologije te industrije i obrambenog sektora u državama članicama NATO-a i EU-a. Usvajaju se koncepti organizacijskog i projektnog upravljanja te sustavnog inženjerstva na izabranim primjerima razvoja složenih borbenih sustava.
Literatura:
  1. Materijali s predavanja: lekcije 1,2,3,4,...,13
  2. Ćosić, Krešimir. Strategy of Small Defence Oriented Enterprises in a Time of Defence Budget Downsizing – Croatian Case Study // Proceedings of NATO Advanced Research Workshop on Defence Related SME's Analysis and Description of Current Conditions / Fernando Duarte Carvalho (ur.). Madeira : IOS Press, 2002. Str. 9-17.
  3. Ćosić, Krešimir. Strateški značaj tehnološkog sektora u modernizaciji industrije naoružanja i vojne opreme i gospodarskom rastu i razvoju Republike Hrvatske // Ekonomska politika Hrvatske u 2011. godini: Izlazak iz recesije ili daljnja stagnacija? - zbornik radova / Galetić, Lovorka ; Jurčić, Ljubo ; Lovrinčević, Željko ; Mlinarević, Mladen ; Perić, Jože ; Teodorović, Ivan ; Vedriš, Mladen ; Vojnić, Dragomir ; Vouk, Rudolf (ur.). Hrvatsko društvo ekonomista, 2011. 309-325
  4. Ćosić, Krešimir; Fabac, Robert. Gospodarski rast, tehnološki razvitak i suvremeno obrazovanje. // Ekonomski pregled. 52 (2001) , 5-6; 516.-544.
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Inženjerija
Obavezni predmet - Redovni smjer - Motrenje i navođenje
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nuklearno biološko kemijska obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Oklopništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pješaštvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Protuzračna obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Tehnička služba
Obavezni predmet - Redovni smjer - Topništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Veza
Termini konzultacija:
Obavijesti

Ocjene objavljene prošli tjedan planiramo zaključiti i prenijeti u ISVU sustav sutra (utorak) 20. lipnja iza 12 sati. Nakon toga više nije moguće raditi bilo kakve izmjene, pa stoga pozivam sve koji to eventualno još nisu napravili da provjere svoje bodove i ocjene i po potrebi mi se jave e-mailom na sinisa.popovic@fer.hr.

Siniša Popović
Objavljeno: 18. 6. 2018. u 12:08
Siniša Popović

Bodovi i ocjene su objavljeni u repozitoriju materijala u datoteci "Bodovi i ocjene 2017-18", koja je sortirana po vašim JMBAG-ovima. Molim vas prijavite mi na e-mail sinisa.popovic@fer.hr ako ne vidite objavljene bodove i ocjene ili je došlo do kakvih pogrešaka.

Siniša Popović
Objavljeno: 14. 6. 2018. u 23:42
Uređeno: 14. 6. 2018. u 23:57
Siniša Popović

Jučer smo u mapu "Seminari" ubacili još 2 PDF-a s dodatnim materijalima koji vam mogu biti od koristi u pripremi vaših prezentacija. Jedan PDF sadrži izabrane slideove iz predavanja koja smo održali u 2. ciklusu nastave, a drugi PDF sadrži općenite upute o seminarima kao i tablicu s temama, kadetskim timovima i mentorima za pojedine teme.

Siniša Popović
Objavljeno: 7. 6. 2018. u 09:50
Siniša Popović

U repozitoriju materijala nalazi se popis tema vaših seminara (Materijali > Seminari > Teme seminara). Za svaku temu naveden je potencijalni naslov, upute, kao i nekoliko članaka na engleskom jeziku vezanih uz temu, koji se isto tako nalaze u repozitoriju materijala zapakirani u ZIP datoteke "Tema 1", "Tema 2" itd. Od vas se očekuje da nakon izbora željene teme (postupak izbora teme opisan je ispod) pogledate članke prema uputama navedenim za vašu izabranu temu i napravite Powerpoint prezentaciju 10-15 slideova u trajanju 10 minuta. Sve prezentacije održat će se u bloku na dan završnog ispita, te na svim prezentacijama trebaju biti nazočni svi kadeti. Svaki kadetski tim treba imenovati svog voditelja koji će voditi prezentaciju u kojoj trebaju sudjelovati i ostali članovi tima. 

Postupak izbora teme:

1. Morate odrediti kompletan kadetski tim i voditelja. Kadetski tim mora imati 3 člana, a samo jedan tim može imati 2 člana jer ima 38 upisanih kadeta na predmetu;

2. Unutar tima morate se dogovoriti koju temu želite;

3. Jedna osoba iz vašeg tima obavezno mora napraviti Reply All na e-mail koji sam svima vama već poslao i navesti broj teme za koju se tim odlučio, te navesti imena i smjerove svih članova tima i istaknuti voditelja - npr.: 

"Tema 5

Tim: 

Ivo Ivić, smjer ..., voditelj

Marko Markić, smjer ...

Pero Perić, smjer ..."

4. Timu koji je prvi poslao ovakav e-mail za neku temu automatski pripada zatražena tema, a svi trebate pratiti na e-mailu koje teme su zauzete. Naglasimo još jednom: Za teme ne postoji mogućnost prijava pojedinaca već kompletnih timova.  

Ako bi se evenutalno pojavile nesuglasice oko dodjele tema probajte ih samostalno riješiti i uvijek odgovarajte s Reply All na spomenuti e-mail. Ako nešto ne budete mogli riješiti, to ćemo rješavati na nastavi u utorak. 

Do nastave se svakako očekuje da imate formirane sve kadetske timove - treba biti 12 tročlanih timova i 1 dvočlani tim - te najkasnije na nastavi u utorak moramo zaključiti i sastav timova i izbore tema.

Siniša Popović
Objavljeno: 27. 5. 2018. u 07:57
Siniša Popović

Napomena: Na ispit je potrebno donijeti pribor za pisanje i vlastite prazne papire.

Ispit će trajati 90 minuta, a pitanja će biti esejskog tipa.

Gradivo za međuispit obuhvaća sljedeće materijale, koji su objavljeni u repozitoriju u mapi Predavanja:

- Strateski znacaj tehnoloskog sektora;

- Interaktivni simulacijski sustavi

Siniša Popović
Objavljeno: 4. 4. 2018. u 08:12
Uređeno: 8. 4. 2018. u 22:09
Siniša Popović

Nastava u utorak, 20. ožujka 2018., kao i nadalje, održavat će se u prostoriji 145/58.

Siniša Popović
Objavljeno: 19. 3. 2018. u 15:29
Siniša Popović

S obzirom na objektivnu spriječenost predmetnih nastavnika, nastava iz Obrambenih sustava i tehnologija 27. veljače 2018. neće se održati.  

Siniša Popović
Objavljeno: 23. 2. 2018. u 09:20
Siniša Popović