Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
   
Izbornik predmeta
Etika vojnog poziva
Šifra: 129375
ECTS: 3.0
Nositelji: prof. dr. sc. Ozren Žunec
Izvođači: Ivan Barić, mag. educ. hist. - Seminar
doc. dr. sc. Stjepan Domjančić - Seminar
prof. dr. sc. Ozren Žunec - Seminar

doc. dr. sc. Stjepan Domjančić - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 15
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Imajući u vidu opća etička načela, predmet treba buduće časnike upoznati s temeljnim vrednotama vojne etike te ih uputiti u praktična načela etičkog prosuđivanja u okružju vojne organizacije. Time će ih pripremiti za složene zadaće koje se pred časnike postavljaju, osobito u uvjetima primjene nasilja i u nejasnim situacijama.
Literatura:
  1. Bohrmann, Thomas (2013.) Handbuch Militärische Berufsethik. Wiesbaden: VS Verlag für Sozialwissenschaften.
  2. Howard, Michael et al. (Eds.) (1994.) The Laws of War. Constraints on Warfare in the Western World. New Haven – London: Yale University Press.
  3. Van Baarda, Th.A. - D.E.M Verweij (Eds.) (2006.) Military Ethics: The Dutch Approach - A Practical Guide. Martinus Nijhoff Publishers.
  4. Walzer, Michael (1992.) Just and Ujust Wars. A Moral Argument with Historical Illustrations. S.l.: Basic Books
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Inženjerija
Obavezni predmet - Redovni smjer - Motrenje i navođenje
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nuklearno biološko kemijska obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Oklopništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pješaštvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Protuzračna obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Tehnička služba
Obavezni predmet - Redovni smjer - Topništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Veza
Obavezni predmet - Redovni studij - Vojno vođenje i upravljanje
Termini konzultacija:
Obavijesti

Vojno inženjerstvo

Vojno vođenje i upravljanje

 

Predmet: Etika vojnog poziva

Nastavnik: Ozren Žunec

 

 

 

SINOPSIS ZA RETORIČKU VJEŽBU

20. i 21.V.2019. godine

 

 

 

 

Zadaća za kadete:

 

Kadeti trebaju održati govor pred strojem u opisanoj situaciji (prema premisi).

 

 

Premisa:

 

Vrijeme je današnje. Zapovjednik / zapovjednica ste voda pješaštva raspoređenog u Afganistanu u misiji očuvanja mira i izgradnje institucija. Neprijatelji su razne pobunjene islamističke i plemenske oružane skupine koje često i uporno te na podmukle načine napadaju snage NATO-a raspoređene u toj zemlji. Vaš vod je dio koalicijskih snaga i nalazi se na razmjerno slabo napučenom sjeveru zemlje.

 

 

U misiji ste već osam mjeseci (druga uzastopna rotacija), a vaše ljudstvo tri mjeseca. Vod je smješten u kampu, a redovita zadaća su mu ophodnje i osiguranje prometnica. Odnosi s mjesnim stanovništvom su razmjerno dobri, uspostavljena je suradnja s lokalnim vođama koji su zainteresirani za uspjeh misije, a posljedica toga je da su bili dobiveni važni obavještajni podaci temeljem kojih je izbjegnuto nekoliko zasjeda i napada. Međutim, u posljednje vrijeme pobunjenici su pojačali aktivnost te je s njima bilo nekoliko okršaja. Pred tjedan dana u tim borbama je smrtno stradao jedan, a lakše su ranjena dva vojnika iz vašeg voda. Na televiziji se vidjelo da je taj događaj izazvao konsternaciju u Hrvatskoj te je o budućnosti misije raspravljano i u Saboru. Opozicija i veći dio medija su zatražili da se hrvatski kontingent smjesta povuče, čemu su se vrlo glasno pridružile i neke udruge koje se bave ljudskim pravima, dočim je Vlada dala priopćenje da će pažljivo razmotriti daljnje sudjelovanje hrvatskih snaga u misiji. Hrvatski ministar obrane posjetio je hrvatski kontingent u Afganistanu, ali ne i kamp u kojem je raspoređen vaš vod, te je izjavio da su u NATO-u u tijeku razgovori o daljnjem sudjelovanju hrvatskih snaga, ali da je Republika Hrvatska odlučna da istraje u sudjelovanju u misijama s njenim saveznicima jer je to obveza koja je preuzeta.

 

 

Tijekom noći stigla je obavijest da je u tijeku napad neprijatelja na 20 km udaljeni kamp jedne manje postrojbe afganistanske vojske te da Afganistanci napadu teško odolijevaju. Zapovjednik satnije izdaje vam zapovijed da se sa svojim vodom probijete do kampa afganistanske vojske, podržite obranu ugrožene posade te u protunapadu uništite neprijatelja. Pad kampa afganistanske vojske u ruke pobunjenika značio bi prekid komunikacije između vašeg kampa i većeg kampa NATO-a te grada u kojem se nalazi infrastruktura na koju se cijelo područje oslanja. Zapovjednik satnije vas obavještava da snage neprijatelja i njihov raspored nisu podrobno poznati, ali da se pretpostavlja da se radi o nekoliko desetina uglavnom lako naoružanih boraca. Cestu do afganistanskog kampa ophodnja je posljednji put provjerila dan ranije. Stoga je moguće je da su putem do afganistanskog kampa tijekom noći postavljene neprijateljske zasjede i/ili improvizirane eksplozivne naprave.

 

 

Vaš vod bit će za ovu zadaću ojačan s tri borbena vozila pješaštva, a po potrebi možete računati i na NATO-ovu potporu iz zraka, tako da je omjer snaga u vašu korist. U blizini nema drugih postrojbi koje bi mogle izvršiti zadaću potpore Afganistancima koji su pod opsadom.

 

 

U 0230 sati dana je uzbuna, ljudstvo voda je probuđeno te ste zapovjedili da se vod postroji sa svom opremom i naoružanjem. S obzirom na situaciju i predstojeću zadaće, odlučujete se obratiti postrojenom ljudstvu. Zapovjednicima desetina već ste izdali zapovijedi, tako da se zadaća zna, ali vi ipak želite posebno obodriti svoje ljude i dati im upute kako se nositi sa situacijom i zadaćom te ih potaknuti da ulože maksimalne napore u njeno izvršenje.

 

 

Imajte na umu negativne okolnosti stanja u postrojbi i općenito nepovoljnu situaciju, naime: (1) da su pogibija i ranjavanje pripadnika vašeg voda vrlo loše djelovali na borbeni moral postrojbe; (2) da je veći dio ljudstva, doznavši za reakcije u Hrvatskoj, bio uvjeren da će povratak kući uslijediti brzo, odnosno da će hrvatske snage biti smjesta sklonjene ili premještene na mirnije područje; (3) da je nastup hrvatskog ministra obrane u Afganistanu na neke ljude u vodu djelovao tako da su otvoreno prigovarali: „Zašto moramo u dalekoj zemlji ginuti za ljude o kojima ništa ne znamo, u ratovima koji nas se uopće ne tiču?“, „Dokle će Hrvatska biti sluga birokrata u Bruxellesu, a mi topovsko meso?“, „Ministar preko naših leđa hoće ostvariti karijeru u NATO-u“ i slično; (4) da će put do afganistanskog kampa – ne bude li napada ili zastoja - trajati oko 45 minuta te da će vod tamo stići i biti uveden u borbu prije svitanja.

 

U 0330, prije ulaska u vozila, stajete pred ljude i kažete…

 

 

 

Upute

 

(1) Dobro proučite podrobnosti situacije i prepoznajte njene kritične momente.

 

(2) Uživite se u svoju dužnost te procijenite zamišljeno psihološko stanje ljudstva kojem se obraćate.

 

(3) Pažljivo pripremite govor, potražite na internetu primjere motivacijskih govora u sličnim situacijama, proučite ih i nipošto se ne oslanjajte se na improvizaciju.

 

(4) Uspješnost akcije u velikoj mjeri ovisi o vašem nastupu. Nastupite li nepripremljeno, neadekvatno ili ne povedete li računa o situaciji i stanju ljudstva, akcija može završiti loše, s neuspjehom i gubicima.

 

(5) Svi ostali uvjeti i okolnosti su kao u stvarnosti (npr. legalni temelj boravka u Afganistanu, oružje, oprema, ustrojstvo i sastav pješačkog voda, odnosi i komunikacija sa saveznicima i stanovništvom, itd.).

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 16. 5. 2019. u 11:59
Jasna Hižar Škrlec