Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Prestižna nagrada hrvatskim...

Poručnik Stefan Turopoljac iz 2. mehanizirane bojne „Gromovi“, brigadir dr.sc. Zvonko Trzun s Hrvatskog vojnog učilišta i prof. dr.sc.  Milan Vrdoljak  s Fakulteta strojarstva i brodogradnje prezentirali su u listopadu rad „Analysis of the Pistol Bullet Penetration Through a Wooden Barrier“ na 33. DAAAM međunarodnoj znanstvenoj konferenciji koju organizira bečko Tehničko sveučilište (Technische Universität Wien). U konkurenciji stotinjak radova pristiglih iz cijeloga svijeta, autori su nagrađeni prestižnom Nagradom za najbolju prezentaciju.

Prezentirani rad objavljuje rezultate analize koju su autori proveli u prostorima tvrtke HS Produkt 2020. godine za potrebe izrade diplomskog rada poručnika Turopoljca, pod nazivom „Analiza utjecaja pješačkog zrna različitih kalibara na slabo zaklonjene ciljeve“. Tada je ispitan prodor tri pištoljska kalibra (9x19 Parabellum, .40 S&W, .45 ACP) u balistički gel te kroz drvene prepreke različitih vrsta i debljina. Ovaj rad od velike je praktične važnosti za djelovanje vojske i policije u zatvorenim prostorima, a što je sve češća situacija u uvjetima urbanog i asimetričnog ratovanja (Military Operations in Urban Terrain).

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 24. 11. 2022. u 15:23
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: kadet@unizg.hr
http://www.morh.hr

HVU - Hrvatsko vojno učilište

 

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

Vojno pomorstvo
Sveučilište u Splitu,
Poljička cesta 35, 21000 Split


 
MORH
28. 11. 2023. u 08:53