Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Uspjeh hrvatskog kadeta na natjecanju...

Od 30. svibnja do 03. lipnja 2022. godine provedena je međunarodna vojna suradnja pod nazivom 6th Common Security and Defence Policy (CSDC) Olympiad u organizaciji  francuske  Air and Space Force Academy (FASFA) i pod pokroviteljstvom European Security and Defence Collegea (ESDC). Kadet narednik 4. godine preddiplomskoga sveučilišnoga studija Vojnoga vođenja i upravljanja, Dino Dževrnja Viro, se kvalificirao za sudjelovanje u Olympiadu te je sukladno tome pozvan na rezidencijalni dio natjecanja. U pratnji je također bila i mr. sc. Maja Ivanović kao jedna od ocjenjivačica i ocjenjivača.

Na 6. Olympiadu održana su skupna i individualna natjecanja iz poznavanja zajedničke sigurnosne i obrambene politike, a za pristup natjecanju bilo je nužno položiti online tečaj koji je pokrivao istu tematiku te priložiti esej napisan na jednu od 6 ponuđenih tema. Osim toga, kadeti koji su imali zadovoljavajuće eseje i koji su položili online tečaj su svoje eseje morali predstaviti u vidu desetominutne prezentacije.

Na navedenoj aktivnosti u Salon-De-Provanceu sudjelovali su kadeti iz 15 država u pratnji profesora i predavača sa svojih institucija (Austrija, Bugarska, Cipar,  Francuska, Grčka, Estonija, Italija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska  i Hrvatska). 

 

Dana 01. lipnja 2022. godine održano je skupno natjecanje u poznavanju europskih sigurnosnih struktura, a kadet narednik Dino Dževrnja Viro je sa svojom skupinom osvojio 2. mjesto.

 

Treba istaknuti da je cilj održavanja zajedničkih modula i natjecanja na vojnim akademijama unutar EU članica pod pokroviteljstvom European Security and Defence Collegea (ESDC) povezivanje kadeta i predavača/profesora kako bi se razmijenile vještine i znanja te poboljšala interoperabilnost jer jedan od glavnih ciljeva ESDC-a predstavlja pružanje potpore i kreiranje sadržaja (zajedničkih modula) vezano za obrazovanje na strateškoj razini u području zajedničke sigurnosne i obrambene politike. Zajednički moduli su dio Vojnoga Erasmusa koji se nadovezuje na Erasmus+ program razmjene studenata, osoblja, profesora i predavača država članica Europske Unije, a prilagođen je vojnome kontekstu.

Više informacija se može naći na sljedećim poveznicama:

http://www.emilyo.eu/olympiad_csdp_gallery

http://www.emilyo.eu/olympiad_csdp

Autori: kn Dino Dževrnja Viro i mr.sc. Maja Ivanović

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 23. 6. 2022. u 13:42
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: info.hvu@morh.hr
http://www.morh.hr

HVU - Hrvatsko vojno učilište

 

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

Vojno pomorstvo
Sveučilište u Splitu,
Poljička cesta 35, 21000 Split


 
MORH