Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Posjet kadeta tvrtki "Metalska...

Kadeti 17. naraštaja studija Vojno inženjerstvo su 6. svibnja bili u nastavnom posjetu firmi  „Metalska industrija Varaždin“, u okviru praktičnog dijela nastave iz predmeta „Proizvodne tehnologije“.

Nakon upoznavanja s proizvodnom organizacijom i proizvodnim programom firme, iskusni tehnolozi su proveli kadete kroz proizvodne pogone. To je bila prilika za neposredno upoznavanje zaokruženog ciklusa proizvodnje, od lijevanja osnovnog materijala kao polazne sirovine, do finalne obrade gotovih proizvoda. Bilo je zanimljivo vidjeti pripremu sirovina za taljenje u ljevaoničkim pećima, lijevanje iz peći u ljevačke lonce i zatim u kalupe. Kadeti su provedeni i kroz laboratorije za stalno ispitivanje kvalitete ulaznih sirovina, kao i proizvedenih odljevaka i konačnih proizvoda. Iako je očekivana tradicionalna tehnologija, iznenađenje je bilo vidjeti i robote „zaposlene“ u ljevaonici.

U nastavku su kadeti provedeni kroz pogone strojne obrade, gdje se obradom  odljevaka stvaraju proizvodi konačnog oblika i konačnih dimenzija. Završna tehnološka faza namijenjena je nanošenju zaštitnih premaza i lakova, koji sprečavaju razvoj korozije tijekom vremena eksploatacije proizvoda.

Ovim su posjetom kadeti upoznali realan proizvodni ambijent osnovnih tehnologija koje se široko primjenjuju i u proizvodnji vojne tehnike. Oni su vrlo zainteresirano pratili proizvodne detalje i postavljali dodatna pitanja tehnolozima ili pak radnicima u pogonima.

Inače, bilo je lijepo čuti informaciju da su proizvodni kapaciteti MIV-a angažirani u potpunosti, da se preko 70% proizvoda izvozi te da je odobren europski projekt kojim će biti financirana izgradnja potpuno nove, najsuvremenije ljevaonice.

Nakon obilaska proizvodnih pogona, domaćini su kadete počastili izvrsnim ručkom u ugodnom restoranu u središnjem parku lijepoga baroknog grada Varaždina.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 14. 6. 2022. u 12:13
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: kadet@unizg.hr
http://www.morh.hr

HVU - Hrvatsko vojno učilište

 

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

Vojno pomorstvo
Sveučilište u Splitu,
Poljička cesta 35, 21000 Split


 
MORH