Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar–Kitarović, posjetila je danas, u srijedu 8. veljače 2017., kadete Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” koji se od 29. siječnja do 10. veljače nalaze na zimskom kampu u vojarni “Josip Jović” u Udbini. U pratnji Predsjednice bili su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić.

Tijekom posjeta Predsjednica RH imala je priliku vidjeti kako se u realnim uvjetima obučavaju kadeti. Tako su kroz nekoliko radnih točki kadeti pokazali kako provode patrol-baze, izrađuju zaklone i skloništa, pale i održavaju vatru, organiziraju život i rad u improviziranim skloništima u zimskim uvjetima, te izvršavaju borbena izviđanja i napad na protivnički položaj.
Nakon uspješno provedene vježbe, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je kadetima na odlično obavljenoj zadaći. Posebno je naglasila važnost ovakvog provođenja obuke, ne samo stoga što se ovdje uči kako preživjeti i djelovati u teškim zimskim uvjetima, već i zbog promicanja timskog rada i suradnje.
“Gledajući zanos i elan kojim su kadeti izvršavali svoje zadaće mogu reći da Hrvatska jest u sigurnim rukama”, rekla je Predsjednica RH i zaključila kako naše kadetkinje i kadeti predstavljaju dobru buduću profesionalnu bazu Oružanih snaga RH.
 
Tom prigodom zapovjednik Kadetske bojne HVU-a, pukovnik Tomislav Kasumović  upoznao je Predsjednicu RH s ciljevima i zadaćama ovakvih kampova, koje provodi Kadetska bojna u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga, te prezentirao dnevne aktivnosti kadeta koji se trenutno nalaze u Zimskom kampu 2 i 3. 
 
Riječ je o obuci kadeta druge godine u sklopu Zimskog kampa 2 i kadeta treće godine vojnih studija u sklopu Zimskog kampa 3 na kojima ukupno sudjeluje 157 kadeta i kadetkinja. Ovi Zimski kampovi predstavljaju dosadašnji vrhunac vojne obuke kadeta jer objedinjuju vojna znanja usvojena tijekom svih dosadašnjih kampova i nadograđuju se intenzivnom obukom preživljavanja i ratovanja u zimskim uvjetima. Kadeti treće godine stavljaju se u uloge zapovjednika gdje planiraju, organiziraju, provode, nadziru, donose odluke, izvješćuju o provedbi zadaće, kako bi se što bolje pripremili za preuzimanje odgovornih časničkih dužnosti.

Više fotografija s ove posjete možete naći na web stranici MORH-a.

Izvor: MORH

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 8. 2. 2017. u 16:45
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: info.hvu@morh.hr
http://www.morh.hr
http://hvu.morh.hr

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb