Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Svečano obilježena 25. godišnjica HVU...

Središnja svečanost obilježavanja 25. godišnjice Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održana je u utorak 20. prosinca 2016. godine, u velikoj dvorani Časničkog doma na HVU-u. 

Svečanosti je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Romić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić, predstavnici sveučilišne zajednice te ostali visoki civilni i vojni uzvanici. Svečanosti su, uz bivše i sadašnje djelatnike HVU-a, također prisustvovali i članovi obitelji hrvatskih velikana čija imena nose sastavnice HVU-a: obitelji Tuđman, Bobetko, Zadro, Matijaš i Tomljanović.

Više o svečanosti možete pročitati u nastavku obavijesti, kao i na službenim stranicama MORH-a

Izvor: MORH

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što kao vrhovna zapovjednica OSRH-a može čestitati 25. obljetnicu osnivanja Učilišta, koje od 2015., kako je naglasila „primjereno nosi ime prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana, vizionara hrvatske državnosti“. „Takvo vizionarstvo neka i vama na HVU-u bude misao vodilja. Na vama je ogromna odgovornost za buduće naraštaje oružanih snaga, a time i za budućnost naše domovine“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši važne promjene koje su se dogodile na HVU-u posljednjih godina s razvojem i akreditacijom sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Dodala je kako vjeruje da će se taj proces nastaviti jednakom, ako ne i većom brzinom jer "predstavlja istinsku dodanu vrijednost sustava vojne izobrazbe". 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u ime predsjednika Vlade RH i u svoje osobno ime čestitao je 25. godišnjicu osnutka HVU-a i doprinosa učilišta u jačanju razvoja hrvatskih Oružanih snaga i Ministarstva obrane. „Uloga Hrvatskog vojnog učilišta izuzetno je važna u stvaranju suvremenih hrvatskih oružanih snaga“, istaknuo je ministar, dodavši da učilište i dalje mora pratiti trendove i razvoj tehnologije, prilagođavati svoje programe i sadržaje uz primjenu najboljih svjetskih iskustava.  "HVU je danas u novoj fazi razvoja jer imamo obrazovni sustav povezan sa sveučilišnom zajednicom i usklađen s Bolonjskim procesom. Pokazali ste da ste spremni na nove izazove, razvijajte se i dalje, i ono što je važno, danas u svjetlu brzih promjena, prilagođavajte se", zaključio je ministar i pritom poželio puno uspjeha u budućem radu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov čestitavši rekao je kako je tijekom 25 godina HVU izraslo u odgojno-obrazovnu instituciju na koju su svi ponosni. "Danas, zahvaljujući osposobljavanju polaznika na HVU-u, naši pripadnici širom svijeta stoje rame uz rame s pripadnicima savezničkih i partnerskih oružanih snaga u operacijama i misijama potpore miru, uspješno provodeći zadaće na temelju suvremene obuke i iskustava iz Domovinskog rata", naglasio je general Šundov.

U svom obraćanju general-pukovnik Slavko Barić uputio je iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u procesu stvaranja HVU-a i svima koji nastavljaju izgradnju započetog te transformaciju HVU-a kao suvremene sastavnice sveučilišne zajednice. "HVU je danas jedinstvena organizacija u Republici Hrvatskoj posvećena izobrazbi kadeta i cjeloživotnom obrazovanju vojnih osoba. Sljedeći korak treba biti pretvaranje HVU-a u krovnu instituciju za edukaciju profesionalnog osoblja na svim područjima nacionalne sigurnosti", poručio je general Barić još jednom zahvalivši svim dosadašnjim i sadašnjim djelatnicima HVU-a na njihovu doprinosu.

U sklopu svečanosti uručena su odlikovanja, nagrade i pohvale. Uoči samog početka prigodnog programa, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila Kadetski klub.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 21. 12. 2016. u 17:59
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: info.hvu@morh.hr
http://www.morh.hr
http://hvu.morh.hr

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb