Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   

Prijave studijskih programa za upis u ak.god. 2016./2017., kao i prijave ispita Državne mature započele su od 7. siječnja 2016. na mrežnoj stranici Središnjeg prijavnog ureda www.postani-student.hr . Kandidati zainteresirani za upis studija Vojno vođenje i upravljanje i studija Vojno inženjerstvo mogu prijaviti ove studije korištenjem ove službene stranice SPU. Rok za prijavu ispita Državne mature je 2. veljače 2016. do 12:00 sati. Više važnih informacija o prijavama ovih studija pročitajte u nastavku ove obavijesti. (pod Više).

Osim prijave studijskih programa svi kandidati trebaju se prijaviti i na natječaj za prijem u kadetsku službu kojeg će raspisati MORH u veljači 2016. godine. Obavijest o tome bit će pravovremeno objavljena na mrežnim stranicama MORH-a i Vojnih studija. U međuvremenu, ovdje možete pročitati prošlogodišnju obavijest o prijavi na natječaj za prijem u kadetsku službu kao primjer postupka prijave na natječaj. 

 

 

 

Studijske programe najlakše je dohvatiti pretraživanjem po nazivu studija (Dio naziva studijskog programa je "vojno"), kao što je vidljivo u slici:

Ove studijske programe kandidati će moći birati sve do krajnjeg roka prijava u srpnju, pod uvjetom da su pravilno odabrane razine obveznih ispita Državne mature. Rok za prijavu ispita Državne mature je 2. veljače 2016. do 12:00 sati. Potrebne razine ispita automatski se određuju iz popisa prijavljenih studijskih programa. Na primjer, u slučaju da je u popis studijskih programa dodan samo studijski program Vojno vođenje i upravljanje, tada će potrebne razine biti: viša razina za ispit iz hrvatskog jezika, osnovna ili viša razina za ispit iz matematike i viša razina za ispit iz engleskog jezika. Ili, ako u popis studijskih programa odaberete samo studij Vojnog inženjerstva, tada će potrebne razine obveznih ispita Državne mature biti viša razina za sva tri predmeta: hrvatski jezik, matematika i engleski jezik. Konačno, ako u svojim prioritetima upisa odaberete oba studijska programa, tada razine također moraju biti više za sva tri ispita (onako kako je propisano za studij Vojnog inženjerstva). Polaganje ispita Matematika na višoj razini i za kandidate studija Vojno vođenje i upravljanje može također biti pogodnije, jer osnovna razina ovog ispita kandidatu osigurava najviše 125 bodova od 1000, dok polaganje ispita na višoj razini može osigurati do najviše 200 bodva od 1000, tj. 1.6 puta više. Ako do roka za prijavu ispita Državne mature (2. veljače 2016.) odaberete samo osnovnu razinu ispita iz Matematike, tada naknadno više nećete moći dodati studijski program Vojno inženjerstvo u svoju listu prioriteta upisa. Važno je također napomenuti da se za upis oba studija uvjetuje polaganje ispita iz engleskog jezika više razine, a ne iz drugih stranih jezika. Prijavom bilo kojeg od ova dva studija, ispit iz engleskog jezika više razine će automatski biti odabran. Daljnje upute vezane uz upise ovih studija bit će pravovremeno objavljene na ovoj stranici, kao i na stranicama MORH-a, pa vas stoga upućujemo da redovito pratite obavijesti.

 

Davor Petrinović
Objavljeno: 19. 1. 2016. u 12:19
Davor Petrinović
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: info.hvu@morh.hr
http://www.morh.hr
http://hvu.morh.hr

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

 


 
Novosti - Ministarstvo obrane RH