Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Kako povećati šanse za upis vojnih...

Kandidati koji žele upisati studije Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo mogu svoje šanse za upis povećati polaganjem svih ispita Državne mature na višoj razini.

Za studij Vojno inženjerstvo, to je i tako obvezno jer su polaganja ispita iz Hrvatskog jezika, Engleskog jezika i Matematike od ove godine uvjetovana samo za višu razinu.

Za studij Vojnog vođenja i upravljanja, priznaje se osnovna i viša razina ispita Matematike, no ista postotna riješenost ispita više razine kandidatu osigurava 1,6 puta više bodova iz tog predmeta nego za osnovnu razinu. Uz potpunu riješenost ispita Matematike na osnovnoj razini kandidat može ostvariti najviše 125 bodova, dok uz potpunu riješenost ispita više razine može ostvariti maksimalnih 200 bodova.
Interes za upis studija Vojno vođenje i upravljanje je iznimno visok, tako da za 40 upisnih mjesta ovog studija trenutačno kao svoj prvi izbor aplicira oko 7,5 puta više kandidata nego što ima mjesta. Ukupno je za ovaj studij prijavljeno oko 16 kandidata za svako upisno mjesto, pa je ostvarenje čim većeg broja bodova od velikog značaja.
Kandidati koji polažu ispit Matematike na višoj razini mogu prijaviti oba studijska programa, pa prijava jednog studija kao prvi izbor, a drugog studija kao drugi izbor također povećava šanse za upis, jer za upis studija Vojno inženjerstvo je trenutačno prijavljeno 3,3 kandidata za svako upisno mjesto, a i upisna kvota je viša (70 državljana RH za VI, u odnosu na 40 za studij VViU).
Eventualnu promjenu prijavljene razine ispita Državne mature kandidati mogu u opravdanim slučajevima zatražiti najkasnije do 7. svibnja 2016. godine prema obavijesti koja je objavljena na stranici www.postani-student.hr.

Svima želimo puno sreće na provjerama dodatnih sposobnosti, a ujedno podsjećamo da rok za prijavu studijskih programa u SPU kao i rok za prijavu na Natječaj MORH-a za prijem u kadetsku službu ističu 10. svibnja 2016. godine, pa je stoga ostalo još samo mjesec dana da donesete odluku svog života.

Davor Petrinović
Objavljeno: 8. 4. 2016. u 13:15
Davor Petrinović
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Maršala Tita 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: info.hvu@morh.hr
http://www.morh.hr
http://hvu.morh.hr

 

Vojno inženjerstvo
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb

Vojno vođenje i upravljanje
Fakultet političkih znanosti, 
Lepušićeva 6, Zagreb

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb