Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Vojnostručna praksa kadeta roda...

Kadeti 17. naraštaja roda Topništvo sudjelovali su u okviru nastave iz Vojnostručne prakse u cjelovitim pripremama i provedbi topničkog bojnog gađanja, čiji je nositelj bila Topničko-raketna pukovnija (TRP) iz Bjelovara. Pripreme u vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru, kao i topničko bojno gađanje na poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju su, uz nastavnike rodovskih topničkih predmeta iz HVU-a, provodili časnici i instruktori iz TRP-a.

Kadeti 18. naraštaja roda Topništvo su se 20. travnja 2023., u okviru praktične nastave iz predmeta Topničko naoružanje, oprema i streljivo,  u Bjelovaru pridružili pripremama za topničko bojno gađanje, a 4. svibnja 2023. su na poligonu u Slunju pratili provedbu topničkog bojnog gađanja.

Dok su kadeti 17. naraštaja tijekom pripreme, kao i tijekom provedbi gađanja sudjelovali u svim ulogama časnika i poslužitelja topničkog voda na paljbenom položaju, kadeti 18. naraštaja su uz pojašnjenja nastavnika i instruktora pratili sve aktivnosti koje su se tijekom gađanja odvijale na paljbenom položaju.

Posebno zadovoljstvo i uzbuđenje kadetima je pružila prilika da u ulozi poslužitelja prvi put na zapovijed povuku ručicu okidača haubice 122 mm napunjene bojevim nabojem i izvrše svoje prvo topničko opaljenje.

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 25. 5. 2023. u 15:12
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: kadet@unizg.hr
http://www.morh.hr

HVU - Hrvatsko vojno učilište

 

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

Vojno pomorstvo
Sveučilište u Splitu,
Poljička cesta 35, 21000 Split


 
MORH