Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   

U okviru predmeta Vojno-stručna praksa Veza, kadeti  4. godine studija Vojno inženjerstvo uspješno su svladali obuku u Hrvatskoj ratnoj mornarici u razdoblju od 2. do 5. svibnja 2022. koja se održavala u  vojarni „Admiral flote Sveto Letica“ Split.

Kadete je primio načelnik odjela N-6 Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, pukovnik Krunoslav Kralj, sa suradnicima. Hrvatska ratna mornarica ima ulogu i namjenu štititi integritet i suverenitet Republike Hrvatske na moru i s mora te je nositeljica je i organizatorica pomorske obrane Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta kadeti su upoznati s organizacijom komunikacijsko-informacijskih sustava u HRM-u te su imali priliku proći obuku raznim radio-uređajima koji su u uporabi u HRM-u, uključujući sustave i uređaje koji se upotrebljavaju prema međunarodnim propisima o sigurnosti plovidbe. Osim Mornaričkog operativnog središta, posjetili su i Bojnu obalnog motrenja i navođenja, najzaslužniju za kreiranje i distribuciju prepoznate slike u pomorskom prometu radarima Enhanced Pregrine i GEM, a preko informacijskog sustava SEVID.

U sklopu obilaska Flotile i Obalne straže kadeti su upoznali mogućnosti ratnih i ophodnih brodova, konfiguraciju KIS-a na samim brodovima te razmještaj opreme. Boravak i obuka na brodovima HRM-a za kadete je bilo jedinstveno iskustvo.

Kadete je u nastavni posjet vodio pukovnik doc. dr. sc. Igor Štambuk, voditelj studija Vojno inženjerstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasna Hižar Škrlec
Objavljeno: 24. 5. 2022. u 11:13
Jasna Hižar Škrlec
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: info.hvu@morh.hr
http://www.morh.hr

HVU - Hrvatsko vojno učilište

 

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

Vojno pomorstvo
Sveučilište u Splitu,
Poljička cesta 35, 21000 Split


 
MORH