Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
Upiši se

Vojni studiji Vojno inženjerstvo (VI) i Vojno vođenje i upravljanje (VViU) su preddiplomski sveučilišni studiji, ciljano namijenjeni za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH (OSRH). Razvijeni su u suradnji OSRH i Sveučilišta u Zagrebu, a njihova je atraktivnost u tome što prvostupnike po završetku ovih studija čeka siguran posao u postrojbama OSRH, na mjestima prvih časničkih dužnosti.

I još jedan važan razlog za prijavu i uspješno studiranje: studenti-kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i još k tome mjesečnu stipendiju.


   
Ministar Krstičević posjetio HVU...

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) general zbora Mirko Šundov sa suradnicima danas su, u utorak, 28. veljače 2017., posjetili Hrvatsko vojno učilište (HVU) "Dr. Franjo Tuđman". U vojarni "Petar Zrinski" u Zagrebu izaslanstva su dočekali djelatnici HVU-a koje je predvodio zapovjednik, general-pukovnik Slavko Barić.

Opširniji opis ovog posjeta raspoloživ je pod Više, kao i na stranici MORH-a, gdje su i dodatne fotografije s ovog događaja.

Izvor: MORH.

Prvi dio posjeta bio je posvećen predavanju "Sustav domovinske sigurnosti-partnerstvo za sigurnost" koje je ministar Krstičević održao djelatnicima HVU-a te polaznicima dviju najviših razina izobrazbe HVU-a, Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro". Tijekom predavanja ministar ih je upoznao s procesom izrade strateških dokumenata, Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, dva ključna dokumenta kojima će se redefinirati sadašnji koncept nacionalne sigurnosti.

Slijedila je prezentacija generala Barića u kojoj je predstavljena misija, ustroj i zadaće HVU-a, kao i sadašnje te buduće aktivnosti vezane uz sustav vojnog školovanja, infrastrukturu te razne znanstvene, obrazovne i istraživačke projekte učilišta. 
Istaknuvši veliki značaj HVU-a za OS RH još od Domovinskog rata kad su časnici i dočasnici u njega dolazili izravno s bojišnica, ministar Krstičević je rekao da je Učilište danas na pravom putu izrastanja u visokoškolsku ustanovu, što pokazuju i pokrenuti preddiplomski studiji, koji su jedan dobar, suvremen i atraktivan pristup edukaciji i osposobljavanju novih časnica i časnika pobjedničke Hrvatske vojske. "Želim da i dalje nastavite razvoj u svakom pogledu – kako kroz programe edukacije, tako i kroz poboljšanje svih segmenata koji su u potpori uspješnom radu", poručio je ministar djelatnicima HVU-a.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo napretkom i postignućima HVU-a, čestitajući djelatnicima na svim aktivnostima koje su poduzeli na putu prema postavljenim ciljevima. Naglašavajući punu podršku novim projektima HVU-a, Šundov je rekao da sustav ima dovoljno snage i potencijala koji će pomoći da učilište bude dovedeno do razine na kojoj će obrazovati ne samo pripadnike OSRH, nego i pripadnike drugih sastavnica obrambeno-sigurnosnog sustava Republike Hrvatske.

Posjet je završio obilaskom radnih, učioničkih i smještajnih kapaciteta vojarne HVU-a.
HVU je visokoobrazovna vojna ustanova OS RH čija je uloga izobrazba, obrazovanje i obuka časnika, dočasnika i državnih službenika za provedbu zadaća OSRH određenih njihovim strateškim dokumentima, misijama i zadaćama. U sklopu HVU-a organizira se i provodi izobrazba za potrebe pripadnika OSRH te za pripadnike oružanih snaga drugih zemalja koje upućuju svoje pripadnike u Republiku Hrvatsku na školovanje. HVU provodi redovite cikluse Temeljne i Napredne dočasničke izobrazbe, Temeljne i Napredne časničke izobrazbe, Intergranske zapovjedno stožerne izobrazbe, kao i izobrazbu na Ratnoj školi, a tu su još i Središte za strane jezike, Vojnodiplomatska izobrazba, Tečaj strategijskog planiranja te niz drugih specijalističkih tečajeva. U 2014. godini na HVU-u su po prvi puta započeta dva sveučilišna studijska programa: Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Preddiplomski vojni sveučilišni studiji namijenjeni su za obrazovanje budućih časnika Oružanih snaga RH. Razvijeni su u suradnji Oružanih snaga RH i Sveučilišta u Zagrebu i upisani su u Upisnik studijskih programa pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Davor Petrinović
Objavljeno: 1. 3. 2017. u 09:01
Davor Petrinović
Popis obavijesti
 
 
Kontakt

Sveučilište u Zagrebu
Vojni studiji

Trg Republike Hrvatske 14, 
HR-10000 Zagreb

Email: vojni@unizg.hr

 

Hrvatsko vojno učilište
"Dr. Franjo Tuđman"

Ilica 256b
10 000 Zagreb
Tel: 01/3786 666
Email: info.hvu@morh.hr
http://www.morh.hr
http://hvu.morh.hr

 

Ostali vojni studiji:
Aeronautika - modul vojni pilot
Fakultet prometnih znanosti,
Borongajska cesta 83A, Zagreb

 


 
Novosti - Ministarstvo obrane RH