Sveučilište u Zagrebu
Vojni studijski programi
   
Izbornik predmeta
Obrambeni sustavi i tehnologije
Šifra: 129376
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Krešimir Ćosić
Izvođači: Siniša Popović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je razumijevanje međuovisnosti znanosti i tehnologije te industrije i obrambenog sektora u državama članicama NATO-a i EU-a. Usvajaju se koncepti organizacijskog i projektnog upravljanja te sustavnog inženjerstva na izabranim primjerima razvoja složenih borbenih sustava.
Literatura:
 1. Materijali s predavanja: lekcije 1,2,3,4,...,13
 2. Ćosić, Krešimir. Strategy of Small Defence Oriented Enterprises in a Time of Defence Budget Downsizing – Croatian Case Study // Proceedings of NATO Advanced Research Workshop on Defence Related SME's Analysis and Description of Current Conditions / Fernando Duarte Carvalho (ur.). Madeira : IOS Press, 2002. Str. 9-17.
 3. Ćosić, Krešimir. Strateški značaj tehnološkog sektora u modernizaciji industrije naoružanja i vojne opreme i gospodarskom rastu i razvoju Republike Hrvatske // Ekonomska politika Hrvatske u 2011. godini: Izlazak iz recesije ili daljnja stagnacija? - zbornik radova / Galetić, Lovorka ; Jurčić, Ljubo ; Lovrinčević, Željko ; Mlinarević, Mladen ; Perić, Jože ; Teodorović, Ivan ; Vedriš, Mladen ; Vojnić, Dragomir ; Vouk, Rudolf (ur.). Hrvatsko društvo ekonomista, 2011. 309-325
 4. Ćosić, Krešimir; Fabac, Robert. Gospodarski rast, tehnološki razvitak i suvremeno obrazovanje. // Ekonomski pregled. 52 (2001) , 5-6; 516.-544.
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Inženjerija
Obavezni predmet - Redovni smjer - Motrenje i navođenje
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nuklearno biološko kemijska obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Oklopništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pješaštvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Protuzračna obrana
Obavezni predmet - Redovni smjer - Tehnička služba
Obavezni predmet - Redovni smjer - Topništvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Veza
Termini konzultacija:
Obavijesti

Ranije objavljene ocjene upravo su prenesene u ISVU sustav, s obzirom da smo to bili obvezni napraviti danas sukladno postavljenom krajnjem roku 9. lipnja za zaključivanje ocjena.

Siniša Popović
Objavljeno: 9. 6. 2017. u 19:45
Siniša Popović

Objavljeni su svi bodovi iz pojedinih komponenti ocjenjivanja na predmetu, kao i ocjene. Objavio sam ih na istom mjestu kao što sam sredinom semestra objavio bodove iz međuispita. Molim vas prijavite mi na e-mail ako ne vidite objavljene bodove i ocjene ili je došlo do kakvih pogrešaka.

Siniša Popović
Objavljeno: 9. 6. 2017. u 10:54
Siniša Popović

Završni ispit će se održati u utorak, 6. 6. 2017. s početkom u 09:00 sati u amfiteatru 136/58. Ispit će trajati 60 minuta, a pitanja će biti esejskog tipa i odnosit će se na vaše seminarske radove.

Nakon ispita očekuju se završne prezentacije seminarskih radova svih timova, svaka u trajanju 10-15 minuta. Svi članovi tima trebaju izlagati dio prezentacije. U prezentaciji se dakako treba koncentrirati na dijelove koje ste nadogradili od prethodne prezentacije, ali i ova prezentacija treba biti strukturirana da se može pratiti kao cjelovito izlaganje. U tom smislu možete iskoristiti neke dijelove koje ste ranije izložili ako su neophodni da prezentacija dobije potrebnu cjelovitost.

Za vaša izlaganja ponesite na USB sticku svoje Powerpoint prezentacije i završno pismeno izvješće seminarskog rada u Wordu, a jedan primjerak izvješća isprintajte i zaklamajte. Ne zaboravite u vaše izvješće uključiti obavezne sekcije iz predloška pismenog izvješća koji se od travnja nalazi u repozitoriju u mapi "Seminarski radovi". Upute o tome nalaze se i u prezentaciji "Upute za zavrsavanje i predaju seminarskih radova" koju sam stavio u mapu "Seminarski radovi".

Siniša Popović
Objavljeno: 2. 6. 2017. u 20:05
Siniša Popović

Sukladno dogovorima na nastavi 9. svibnja, pripremamo organizaciju vaših dolazaka na FER u iduća dva tjedna nastave kako biste u našem laboratoriju sudjelovali u psihofiziološkim mjerenjima koja radimo u NATO-ovom projektu, kao i sa studentima FER-a. Iz ovih razloga, važno je da na nastavi 16. svibnja budete svi nazočni, jer će u okviru 1. sata seminara časnice u našem NATO timu s vama provesti potrebne upitnike koji su sastavni dio ovih psihofizioloških mjerenja, a na FER-u ćemo obaviti mjerenja na našem mjernom sustavu.

Siniša Popović
Objavljeno: 11. 5. 2017. u 18:21
Siniša Popović

Sukladno informaciji na nastavi 2. svibnja, sve potencijalno zainteresirane kadete obaviještavamo o predavanju Svemirske tehnologije - EU strateški programi i položaj RH, koje će se održati u četvrtak, 4. svibnja s početkom u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na Strossmayerovom trgu 14. Predavač je dopredsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, prof. dr. sc. Zdravko Terze s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Siniša Popović
Objavljeno: 2. 5. 2017. u 19:04
Siniša Popović

Sukladno informaciji iznesenoj na nastavi 2. svibnja, 9. svibnja s početkom u 10:55 sati preostali studentski timovi obvezni su održati 15-minutne prezentacije što su napravili u okviru seminarskih radova u proteklom razdoblju. Dakle, izlagat će studentski timovi koji obrađuju sljedeće teme:

 • tema 1;
 • tema 2;
 • tema 4;
 • tema 7;
 • tema 9;
 • tema 10;
 • tema 12;
 • tema 13;
 • tema 14.

Ujedno su na nastavi 2. svibnja utvrđene i sljedeće upute glede daljnjih izlaganja, kojih se treba pridržavati:

 • najbolji način izlaganja je da svaki član tima prezentira dio izlaganja, a ne da jedna osoba održi cijelo izlaganje;
 • potrebno je u samoj prezentaciji navesti korištenu literaturu kako bi se vidjelo koje sve izvore ste konzultirali u pripremi seminarskog rada; 
 • svaka prezentacija treba imati neki primjer case study po izboru studentskog tima, a koji može imati značaj za RH, njene Oružane snage, obranu i sigurnost, modernizaciju naoružanja i vojne opreme, ili slično, tako da seminarski rad ne bi ostao samo na apstraktnoj razini priče o izabranoj temi.

 

Siniša Popović
Objavljeno: 2. 5. 2017. u 18:49
Siniša Popović

Sukladno dogovorima na današnjoj nastavi, 2. svibnja s početkom u 10:55 sati studentski timovi održat će 15-minutne prezentacije što su napravili u okviru seminarskih radova u proteklom razdoblju, na sljedećim temama:

 • tema 3;
 • tema 8;
 • tema 11;
 • tema 5;
 • tema 6.

Isto tako, kako je rečeno na nastavi, spremnost ovih timova da prvi pokažu što su napravili honorirat će se s 5 bonus bodova.

Ujedno je u repozitoriju materijala u mapi "Seminarski radovi" ažuriran dokument "Stanje prijava za teme" na način da su dodane tri nove teme, koje studenti/timovi ako žele još uvijek mogu izabrati i javiti mi na e-mail ili na nastavi da mijenjaju temu. Na isti način timovi mogu predložiti i naslove svojih tema. Za ove i sve teme koje eventualno predlože studentski timovi literatura je Google.

Siniša Popović
Objavljeno: 25. 4. 2017. u 21:00
Siniša Popović

Sukladno informaciji na današnjoj nastavi, dana 2. svibnja u terminu nastave, dakle za 2 tjedna, očekuje se da studentski timovi izlože što su napravili u okviru seminarskih radova u proteklom razdoblju. Detaljnije konzultacije o tome još ćemo napraviti na nastavi 25. travnja.

Ujedno je u repozitoriju materijala objavljeno sljedeće:

 • ažurirani dokument "Teme s popisom inicijalne literature"
 • ažurirani dokument "Stanje prijava za teme"
 • novi dokument "Predlozak za pismeno izvjesce seminarskog rada"
Siniša Popović
Objavljeno: 18. 4. 2017. u 21:44
Siniša Popović

Međuispit će se održati u utorak, 4. 4. 2017. s početkom u 12:00 sati u amfiteatru 136/58. Ispit će trajati 90 minuta, a pitanja će biti esejskog tipa.

Gradivo za međuispit obuhvaća sljedeće materijale, koji su objavljeni u utorak 28. ožujka u repozitoriju u mapi Predavanja:

- 1-6 Tehnoloski razvoj Domovinski rat;

- Strateski znacaj tehnoloskog sektora;

- Strategy of small defence oriented enterprises.

Siniša Popović
Objavljeno: 30. 3. 2017. u 18:51
Siniša Popović